Acetona folosită pentru manichiură afectează direct celulele reproducătoare umane. În ce mod, aflați la „Doctor de Bine”
O luăm tot pe calea așa numiților compuși volatili pe care îi găsim în aer și îi numim, generic, poluare. În poluarea casnică găsim acetona, adică dizolvantul folosit de ani de zile pentru manichiură. Afectează direct celulele reproducătoare umane.
O celulă reproducătoare feminină, după ce a fost fecundată de un spermatozoid, începe să se dividă. Aici a început viața unui om. 4.700 de substanțe afectează aceste celule. Ne explică medicul specializat în tratamentul infertilității, Dorina Codreanu.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar în tratamentul infertilității: „Acetona a fost mult timp folosită ca dizolvant, formaldehidă, care se află în lacuri de unghii, este o substanță periculoasă pentru fertilitate. Afectează calitate spermei, dar și calitate ovocitelor. Acetona a fost înlocuită cu alte dizolvante, dar până când nu vor trece niște ani, nu vom ști cum nu am știut nici depre acetonă. Majoritatea substanțelor care afecteză fertilitatea, se decompun greu și persistă mult în organismul uman. Plasticul e descompus în microplastic, pe care noi îl acumulăm”.
Andreea Groza: Cum ajunge plasticul în ovare, unde găsim celule reproducătoare?
Dr. Dorina Codreanu, medic primar în tratamentul infertilității: „S-a studiat lichidul folicular și există în ele aceste microplastice”.
Lichidul folicular este lichidul în care stau celulele reproducătoare feminine. Toate sunt formate din viața intrauterină a fătului de sex feminin. La vârsta adultă, doar se consumă. În timpul ciclului menstrual lunar, o cavitate din ovar, numită folicul, dezvoltă un singur ovocit matur, celula reproducătoare feminină. Lunar, o singură celulă este eliberată. La ovulație, în trompa uterină are loc, în mod natural, fecundația. Vedem procesul în microscop, așa cum îl văd specialiștii în fertilizare umană asistată.
Aceste celule îmbătrânesc accelerat. În plus, cu cât sunt mai bătrâne, cu atât au fost expuse la mai multe toxice.
Andreea Groza: „După 35 de ani, celulele reproducătoare feminine nu doar rămân puține în ovare, ci au și calitate slabă. Adică au șanse mici să formeze un embrion normal genetic. Statistic, la 40 de ani, 80% dintre celulele reproducătoare femine, care mai sunt în ovare, au malformații genetice. La 20 de ani, procentul e invers. 80% dintre ovocite sunt normale, și doar 20% au malformații genetice. Trecerea timpului în privința acestor celule înseamnă și număr mai mic, dar și defecte genetice în procent mare”.
Vârsta mamei contează cel mai mult în obținerea unei sarcini sănătoase. Ovocitele nu pot fi înmulțite prin medicamente. Nu pot fi ținute tinere prin medicamente.