Accidentul vascular hemoragic poate fi provocat de anumite medicamente în doze mari. Explicația medicilor
Unele celule ale creierului devin inactive. Este un alt efect al hipertensiunii netratate. În plus, poate apărea accidentul cerebral hemoragic.
Accidentul vascular hemoragic înseamnă inundarea unei părți din creier cu sânge. Episodul este consecința hipertensiunii arteriale netratate. Ne explică medicul neurochirug Corneliu Toader.
Dr Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Un accident vascular hemoragic, de cele mai multe ori, este mai rău decât un accident vascular ischemic, și ca evoluție și ca prognostic vital.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Accidentul hemoragic înseamnă hemoragie. Accidentul vascular cerebral ischemic înseamnă înfundarea unui vas din creier. De aceea, trebuie să vă controlați tensiunea arterială. Și să o țineți în control.
Accidentul vascular cerebral hemoragic poate fi determintat și de doze inadecvade de medicamente anti-coagulante și așa numite anti-agregante plachetare. Scad nivelul de coagulare al sângelui ori vâscozitate acestuia. Sunt folosite în boli cardiace.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Medicamentele anti-coagulante și anti-plachetare sunt pe larg folosite în tulburările de ritm cardiac, în bolie ischemice coronariene, dar este o medicație cu un efect general, scăzând coalgulabilitate sângelui și vâscozitatea – pot să determine accident vascular hemoragic.”
Controlul medicației trebuie să fie strict. O dată pe lună se testează timpul de coagulare.
Dr Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: „Sunt pacienți care nu tolerează doza și atunci trebuie scăzută doza, pentru că riscul de hemoragii cerebrale e mult crecut. Și o intervenție neurochirigicală riscă probleme serioase pentru că neurochirurgul are probleme în oprirea sângerării.”
De aceea, se controlează strict și tensiunea și doza acestor medicamente.
Medicii ne spun că accidentele vasculare la nivelul creierului mai au un factor uriaș de risc. Se numește țigară. Pe de-o parte, țigara subțiază peretele vaselor de sânge. Pe de altă parte, participă activ la depunerea grăsimilor din sânge în interiorul vaselor.