Bilantul cutremurelor din Nepal a depasit 6.000 de morti si 12.000 de raniti. Ajutorul de urgenta pe care Romania il trimite
Nepalul a declarat trei zile de doliu pentru victimele cutremurului de sambata. Peste 5.000 de oameni au murit, potrivit celui mai recent bilant, dar numarul total al victimelor ar putea ajunge la zece mii, se tem autoritatile.
Guvernul face tot ce poate, dar suntem coplesiti de amploarea catastrofei, spune premierul tarii. Intre timp comunitatea internationala se mobilizeaza, iar nepalezii vor primi ajutor si din Romania.
Guvernul a aprobat de principiu, in sedinta de miercuri, acordarea unui ajutor de urgenta in suma de 50.000 de dolari catre statul Nepal, pentru a veni in sprijinul victimelor cutremurelor din aceasta tara. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a anuntat ca Executivul urmeaza sa aloce, in urmatoarea sedinta, o hotarare in acest sens, informeaza Mediafax.
Bilantul a depasit 6.000 de morti
Bilantul cutremurelor si avalanselor produse in Nepal a depasit 6.000 de morti, iar peste 12.000 de oameni au fost raniti, anunta autoritatile statale, citate de presa indiana.
"Peste 6.000 de cadavre au fost scoase de sub daramaturi in urma cutremurului de 7,9 grade produs sambata si a replicilor seismice", a declarat vicepremierul Nepalului, Bam Dev Gautam, potrivit Mediafax.
Alte 12.000 de persoane au fost ranite. Bilantul prezentat anterior era de 5.057 de morti si 11.000 de raniti.
Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgenta de alimente si apa, iar numarul persoanelor afectate de seisme se ridica la sapte milioane. Nepalul are 28 de milioane de locuitori.
Capitala Kathmandu s-a deplasat cu cativa metri
Potrivit unui expert in tectonica de la Universitatea Cambridge, pamantul pe care se afla capitala Kathmandu s-a deplasat cu cativa metri mai la sud, dupa cutremurul cu magnitudinea de 7,8.
Munti de moloz si o mare de deznadejde. Pe masura ce trec orele se rispesc sperantele gasirii unor supravietuitori. Mortii se numara deja cu miile. Iar secole de istorie si traditie au disparut in cateva clipe.
Politisti, soldati si voluntari nepalezi si straini scormonesc in moloz, cu mainile goale, cautand supravietuitori, artefacte sau trupuri fara viata.
Lipsurile acute si deznadejdea contureaza o situatie de calamitate. Organizatia Natiunilor Unite vorbeste despre opt milioane de oameni afectati intr-un fel sau altul de seismul de 7,8 pe scara Richter.
Sute de sinistrati se lupta sa plece cu orice mijloc din capitala in ruine. Cozi lungi si busculade apar oriunde pleaca un autobuz, sau in apropierea aeroportului.
Solidare cu aceasta drama, zeci de tari trimit ajutoare catre Nepal. Pe langa alimente si echipamente medicale vitale, nepretuit este si ajutorul concret oferit de voluntari.
Printre acestia se numara si doi tineri romani, care vor ajunge in zonele rurale. Sociologul Mihai Lupu, unul dintre ei, a inaugurat in toamna anului trecut o biblioteca intr-un sat de acolo. Acum va merge sa ajute victimele dezastrului: "De acolo o sa incercam sa cumparam apa si cu astea trei: apa, corturi si paturi o sa mergem in zona. E mult mai simplu sa le cumperi din India si sa ai un transport din India si dupa aceea cu elicopterul sa le duci acolo, decat sa cari patura din Romania".
Si o profesoara de la Facultatea de Psihologie din Bucuresti, care a vizitat Nepalul in urma cu doar doua saptamani, a pus, impreuna cu studentii, bazele unei campanii pentru Nepal.
"Se numeste 'Un cort si o patura pentru Nepal'. Incercam sa colectam fonduri care sa ajunga prin intermediul crucii rosii la sinistratii din Nepal", a spus Violeta Rotarescu, profesoara la Facultatea de Psihologie.
Studentii au luat legatura si cu alte centre universitare, iar campania lor se va extinde in intreaga tara.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, cutremur, seism, decese, cutremur in Nepal,
Dată publicare:
29-04-2015 07:41