Vremea ne influenteaza sanatatea. Ce se intampla cand se modifica temperatura cu 5 grade Celsius
"Mergeti mult pe jos", este recomadarea oricarui medic. Aceasta pentru a reduce riscul accidentelor vasculare. Faceti insa miscare in conditii atmosferice optime, pentru ca altfel va faceti mai mult rau decat bine.
Starea vremii poate creste frecventa durerilor de cap si a infarctelor. Iata ce spun studiile de ultima ora: o modificare cu numai 5 grade Celsius a temperaturii mareste cu 40% riscul de infarct miocardic in cazul persoanelor sensibile.
Iar o furtuna poate avea un impact la fel de grav asupra starii de sanatate.
Evitati sa mergeti prin soare intre 10.30 si 18:00. Si nu doar din motive dermatologice.
"Caldura dilata vasele de sange si dilatarea vaselor de sange plus deshidratarea poate sa determina scaderi chiar importante ale tensiunii arteriale", explica Virgil Petrescu, medic primar cardiolog.
Este motivul pentru care va simtiti rau de la caldura. Astfel, evitati plimbarile lungi daca vremea este nefavorabila si aveti deja probleme ale arterelor. Acestea transporta sange oxagenat de la inima spre tesuturi. Devin periculoase: caldura, ploile, furtunile dar si frigul. In aceste conditii atmosferice, stati in interior, la temperatura controlata.
Cu toate acestea, orice om perfect sanatos trebuie sa mearga pe jos. Recomandarea este valabila si pentru persoanele care au deja ateroscleroza, deci risc de infact miocardic sau accident vascular cerebral. Pentru acestea, plimbarile lungi fac parte din terapie. Asadar, plimbati-va doar dimineata si seara, cu haine confortabile.
Daca leziunile de ateroscleroza sunt la nivelul membrelor inferioare si in timpul mersului apare durere, opriti-va. Abia dupa ce durerea dispare, continuati-va exercitiul fizic. Iata de ce:
"Durere inseamna conflict intre cerere si oferta – muschiul cere sange, artera nu mai poate sa ofere. In momentul in care noi obligam muschiul sa lucreze in conditiile in care artera nu ii ofera ce trebuie sa ii ofera – oxigen si substante nutritive - muschiul sufera si uneori se produc modificari tisulare", spune Sorin Baila sef sectie chirurgie vasculara.
In plus, mancati putin, des si diversificat. Diversitate inseamna mai mult de 25 de tipuri de alimente integrale consumate intr-o saptamana. De asemenea, sunt recomandate 500 de grame de vegetale zilnic. Dieta se mentine si daca ati ajuns la o interventie vasculara care restabileste fluxul sanguin normal in artere.
Accidentele vasculare cauzate de ateroscleroza reprezinta cauza numarul 1 de deces in intreaga lume. Ateroscleroza poate fi evitata doar prin miscare si alimentatie echilibrata.