Nu neglijati durerile menstruale. Ce riscati daca nu mergeti la ginecolog pentru un control
Durerile menstruale care persista mai mult de doua zile sau va tintuiesc la pat pot ascunde afectiuni grave. Endometrioza este una dintre bolile care netratata poate cauza in timp infertilitate.
Inflamatia pelvina apare inevitabil in timpul mestruatiei si determina durere de scurta durata, de cel mult doua zile. Daca durerea se prelungeste sau este intensa, mergeti la un control ginecologic. Specialistul va decide daca e vorba despre o inflamatie fiziologica sau despre o afectiune asociata.
"Prima cauza a durerii la menstruatie este o infectie genitala, o infectie vaginala propagata ascendent catre uter, catre cavitate. Este evident ca in acest caz trebuie sa tratam cauza infectioasa a durerii si asta dupa analize specifice. O alta cauza frecventa a durerilor este prezenta unei tumori. Aceasta poate fi maligna sau benigna.", spune Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Un fibrom poate sa fie o cauza de durere uterina, de durere la menstuatie, un chist ovarian poate fi cauza de durere. Nu mai spun de o dilatare si acumulare de lichid in trompe.", mai adauga Ioan Stoian.
Frecvent, specialistii diagnosticheaza endometrioza. Uterul este captusit de o mucoasa denumita endometru. Aceasta creste pe parcursul ciclului si se elimina la menstruatie, in lipsa unei sarcini. In unele cazuri, o portiune din endometru poate migra in alte locuri din organism. Cel mai frecvent se constata acumulari in pelvis si, in special, la nivelul ovarelor. Motivele nu se cunosc.
"Durerea este data prin faptul ca aceasta mucoasa raspunde ca si la nivelul uterului, se ingroasa si are tendinta de eliminare, nu are unde se se elimine. Se produce o tensiunea si apare durere, care dupa menstruatie se reduce", precizeaza Anca Popa, medic primar ginecolog.
"La varsta tanara, cand domina idea de contraceptie si stiind ca medicamentele contraceptive au un efect benefic in tratamentul endometriozei, s-ar putea sa imbinam dorinta de contraceptie si tratamentul pt aceasta afectiune si posibilitate de controla durere la menstruatie", mai adauga Anca Popa.
Daca insa celulele endometriale nu se remit, specialistii recomanda interventia chirugicala. Este un argument si pentru mentinerea fertilitatii. Boala nu trebuie ignorata un timp indelungat. S-a constatat ca aceste acumulari de celule se pot transforma in cancer.