Vindecarea intarziata a ranilor ascunde boli grave. Cand este necesara consultarea medicului


Ultimul update: Joi 26 Februarie 2015 06:50
Data publicarii: Luni 23 Februarie 2015 08:50
Categorie: CSID

"Am o rana care nu se mai vindeca!". Sau "ma supara o raceala de multe saptamani!" Sunt situatii care necesita vizita la medic si investigatii amanuntite.

Vindecarea se petrece in orice organism sanatos. Intarzierea acesteia poate anunta probleme grave.

Daca va uitati cu o lupa, pe suprafata pielii exista niste linii. Orice intrerupere a acestor linii se numeste leziune. Daca nu trece de la sine in doua saptamani, mergeti la medicul specialist.

"Deseori avem astfel de lezini la nivelul buzelor, sunt mici cojite pe care pacientii le rup, incerca sa le umecteze. Isi dau cu tot felul de crem fitoterapeutice, da acesle leziuni nu dispar", spune medicul primar dermatolog Sorin Tiplica.

Deseori acestea ascund asa numita keratoza actinica. O boala care evolueaza frecvent spre cancer de piele numit carcinom spino-celular. Nu este cel mai agresiv tip de cancer de piele, dar da metastaze care va pot pune viata in pericol.

"Este bine ca aceste elemente sa fie surprinse din timp cand interventia e minim invaziva si cand se poate rezolva cu succes toata situatia", explica dermatologul.

Interventia elimina riscul aparitiei cancerului. Frecvent pe piele se mai constata mici chisturi translucide.

"Deci nu dispare, e constant prezent acolo si incet incet se mareste", mai spune medicul Sorin Tiplica.

Carcinomul bazo-celular este cel mai frecvent tip de cancer dintre toate cele cunoscute ce poate aparea in organismul uman. Este malign, dar invazia se constata doar local.

Asadar orice va apar pe suprafata pielii, inclusiv daca pare o zgirietura minora, dar care nu trece, cere consult dermatologic.

O alta situatie, din pacate frecvent ignorata, se refera la manifestarile virozelor respiratorii. Sunt produse de virusi si nu beneficiaza decat de tratament simptomatic cu antiinflamatoare. Dar trec in cel mult 2 saptamini.

Daca o raceala nu se mai termina sau daca treceti frecvent dintr-o raceala in alta la varsta adulta mergeti la medicul specialist. De asemenea, daca sunteti ragusiti mai mult de 3-4 saptamani cereti ajutor de specialitate. Simptomele care nu mai trec pot anunta cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor.

"Simptomele sunt foarte putine, nu le bagi in seama si diagnosticam de obicei tarziu. Din pacate, un raspuns la intrebarea "Am cancer la plamani?" nu este foarte cinstit intotdeauna, un NU categoric pentru ca pot sa aiba tumori, mici de pana la 1 cm pe care nu le poti observa", explica medicul primar pneumolog Magdalena Ciobanu.

Nu sunt vizibile pe o radiografie banala, dar se pot diagnostica la bronhoscopie sau la examenul computer tomograf. Medicul specialist va indica aceste investigatii, daca veniti la consultatie.

Cum a ajuns un pediatru sa faca munca a 8 persoane la Spitalul din Medgidia. Posturile libere, scoase la concurs degeaba
Cum a ajuns un pediatru sa faca munca a 8 persoane la Spitalul din Medgidia. Posturile libere, scoase la concurs degeaba
Fracturile de femur au risc crescut la pesoanele sedentare. Cum va puteti proteja de o afectiune care poate deveni fatala
Fracturile de femur au risc crescut la pesoanele sedentare. Cum va puteti proteja de o afectiune care poate deveni fatala
Pericolul din sezonul rece. Ce alergii pot aparea si cand este momentul sa consultati un medic
Pericolul din sezonul rece. Ce alergii pot aparea si cand este momentul sa consultati un medic
joc parinti copii
Experimentul psihologic care îi şochează pe părinţi. Lista celor 3 priorităţi
Cum puteți limita infecțiile respiratorii pentru copii, la începutul școlii
Stresul zilnic are impact direct asupra scalpului, crescând producția de sebum
Septembrie, sub semnul epidemiei de astm. Cum ne protejăm copilul de acarienii din şcoală
Motivul pentru care creierul nostru găseşte peste tot pericole. Rolul jucat de şcoală
Cum se tratează alergia la ambrozie. Sfatul specialiștilor
csid
Donarea de ovocite, o nouă șansă pentru cuplurile infertile de a avea copii