Dupa ce ati nascut, va simtiti obosita si trista fara motiv? Care ar putea fi cauzele
La cateva luni dupa nastere, investigati-va si functia tiroidei. Aceasta chiar daca oboseala vi se pare fireasca. Una din opt femei dezvolta afectiuni tiroidiene de-a lungul vietii.
Dupa nastere, urmeaza o perioada de acomodare cu bebelusul, care poate fi epuizanta din punct de vedere fizic pentru mama. In plus, exista si o situatie fiziologica pe care trebuie sa o luati in calcul:
"Apare o asa-zisa depresie postpartum, dar se manifesta la 5-6 zile dupa nastere. E adevarat ca se suprapune peste perioada in care mamele se acomodeaza cu copiii lor, in care alapteaza, in care dorm mai putin, in care sunt mai solicitate", explica Gabriela Dinca, medic primar giencolog.
Asadar, dupa nastere veti merge la trei saptamani la un control ginecologic, iar pana atunci ar trebui sa nu mai aveti stari de anxietate. Iar la sase luni mergeti la o evaluare ginecologica de amploare.
Daca insa oboseala este accentuata, daca va miscati mai lent, iar kilogramele in plus nu se elimina, este util si un control al tiroidei.
Pe parcursul sarcinii, tiroida isi intensifica activitatea, iar pe parcursul alaptarii devine suprasolicitata. In aceste conditii pot aparea patologii.
In Romania, una din opt femei dezvolta afectiuni ale tiroidei pe parcursul vietii. Asadar, mergeti in primul rand la o ecografie, urmata de teste de sange regulate.
Tiroida este predispusa la afectiuni si in menopauza sau premenopauza. Este momentul sa nu ratati examinarile regulate, cu atat mai mult cu cat aveti hipertensiune sau arimtii cardiace, asa zisele palpitatii.