Cum ar trebui sa arate meniul copiilor, astfel incat rinichii sa functioneze corect

Ultimul update: Marti 23 Aprilie 2013 06:59
Data publicarii: Miercuri 20 Martie 2013 08:07
Categorie: CSID

Protejati aparatul renal al celor mici. Si evitati sa le oferiti alimente industrializate in exces pentru ca nu au cum sa le metabolizeze.

Nu oferiti cantitati mari de suc copiilor. Si aveti grija ca apa pe care o beau sa fie usor alcalina. Astfel, le protejati aparatul renal.

De la cele mai mici varste copii au nevoie de apa plata cu un PH de peste 7,2. Nivelul PH-ului este scris pe eticheta.

"Copilul consuma foarte mare energie, deci are nevoie pentru o dezvoltare corecta si pentru o functie renala corecta sa primesca lichide", a spus dr. Mihaela Balgradean, sef clinica pediatrie.

In afara de apa, oferiti-le mai ales ceai neindulcit, compot de fructe preparat in casa si sucuri de fructe preparate, de asemenea, la domiciliu. Sucurile ar trebui sa contina si pulpa fructului, dar si apa plata.

De asemenea, oferit-le doar o portie de carne pe zi provenita de la peste proaspat, de la vita sau pasare. Carnea se prepara prin fierbere sau la cuptor, fara adaos de sare si ulei.

Nici produsele procesate din carne nu sunt recomandate celor mici.

"Ne referim la alimentele care contin proteina in exces, in principal carne. Nu este obligatoriu ca organismul copilului sa primesca atatea preparate de carne, pentru ca, de cele mai mutle ori, sunt date sub forma de mezeluri, semiprepatate", a dezvalit dr. Balgradean.

Aceste precautii sunt necesare pentru ca functia renala a unui copil nu este complet pregatita sa faca fata efortului de metabolizare.

In plus, aveti grija ca alimentatia sa fie bogata in lactate, sardine si vegetale verzi, toate bogate in calciu.

Atentie! La orice virsta, medicamentele care contin calciu se iau la recomandarea medicului. Si excesul poate fi daunator.

"Daca noi mancam si branza si lactate si mai luam si pastille de calciu trebuie sa ne gandim ca, daca avem si predispozitie la litiaza urinara, atunci trebuie ne dam seama ca accentuam un proces pe care il avem in functiune?", a spus dr Mircea Diculescu, sef sectie gastroenterologie.

Iata, mai exact, ce inseamna exces de calciu prin aport alimentar.

"Rinichiul si el se intreaba: oare trebuie sa tin tot calciul acesta in sange sau trebuie sa ii dau eu drumul? Si daca elimina riniciul calciul, elimina si urina si deci si pietrele la rinichi sunt o problema", a adaugat dr. Diculescu.

Asadar, din prima parte a vietii aveti nevoie de o hidratare corecta. Iar hrana trebuie sa fie extrem de diversa si naturala. In copilarie sunt recomandate portiile mici, dese, bogate in nutrienti.

Activitatea fizica desfasurata doar doua zile pe saptamana poate declansa
Activitatea fizica desfasurata doar doua zile pe saptamana poate declansa "afectiuni de weekend"
mâncare
Metoda prin care puteți să reduceți porțiile de mâncare și să nu rămâneți flămânzi
Zahărul din dulciuri şi alte produse superprocesate aduce doar calorii în exces pentru un copil
Cât de periculos poate fi dacă nu ne facem analizele uzuale anual
Ce înseamnă comportamentul sexual la risc și la ce boli ne expunem
Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
"Plângi cât vrei, cât simți nevoia! Stau cu tine!" Recomandările medicilor pentru trăirile emoţionale
popcorn
Popcornul pregătit acasă, o sursă excelentă de proteine şi vitamine. Când devine periculos