V-ati taiat pe o portiune expusa a pielii? Motivul pentru care nu trebuie sa o lasati sa se vindece de la sine

04-05-2017 09:46


V-ati taiat pe o portiune expusa a pielii? Nu asteptati sa treaca de la sine, ci mergeti la medic cat mai repede cu putinta.

Specialistul va poate ajuta sa va vindecati fara cicatrici vizibile. Aceeasi recomandare este valabila si pentru leziunile cauzate de acnee.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Daca vrem ca o cicatrice sa se vindece cat mai estetic si este rezultatul unei rani profunde nu poate fi lasata sa se vindece de la natura pentru ca rezultatul nu va fi unul estetic!"

Asadar, o rana pe fata, pe gat sau pe maini are nevoie de ajutor specializat, nu doar de vindecarea naturala. Specialistul va poate prescrie substante de cicatizare care reduc inflamatia si, simultan, orienteaza liniile pe care va aparea cicatricea.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Provin din alte substante naturale, cum este celebrul extract de ceapa sau geluri siliconice care orienteza tipul cicatrizarii."

Pe de alta parte, in timp ce plaga e proaspata, laserele sunt de un real folos.

Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Exista lasere care se pot folosi in timpul maturarii cicatricei, sunt laserele vasculare sau exista lasere care se pot folosi tadiv pt a taia o cicatrice si a o reepiteliza, deci lasere folosite in scop chirurgical."

Abia acum puteti lasa natura sa si faca treaba si, simultan, sa va asteptati la efectul estetic scontat. Pe de alta parte, daca cicatricile sunt produse de acnee, afectiunea are nevoie de atac in zona de pornire. Un rol important in apartia acneei il joaca flora de la nivelul glandelor sebacee.

Din aceasta flora, normala de altfel, Pitirosporum este micro-organismul cel mai incriminat ca induce leziuni. Pentru acestea, si inclusiv pentru cicatrici, lumina vine in ajutor.

Alex Russu, medic specialist dermatolog: "Diferenta dintre soare si acest tratament este ca aici lungimea de unda e controlata, vorbim de 417 manometri, exact cat ajunge metri cat ajunge in placa bacteriana, adica la 2 mm."

La acest nivel, raza practic sterilizeaza. Aspectul estetic poate fi ameliorat intr-o luna.

 

Tags: taieturi, piele, laser,