Un nou studiu acuza medicii ca au gresit limitand consumul de produse din lapte integral. Beneficiul adus de unt si smantana
Consumul de grasimi saturate din produse lactate, cum ar fi untul si smantana, este benefic pentru sanatate, potrivit unor studii noi care au aratat ca limitarea impusa consumului de produse din lapte integral de catre medici a fost gresita.
Limitarea consumului de lapte integral si inlocuirea lui cu produsele degresate a influentat foarte putin cresterea numarului de cazuri de obezitate si diabet de tip II, iar o serie de studii au scos grasimile saturate de pe lista factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, scrie Daily Mail.
Un studiu al expertilor suedezi, dat publicitatii saptamana trecuta, a aratat ca o dieta care contine produse din lapte integral duce la o scadere a riscului de imbolnavire de diabet de tip II.
Cercetarea, efectuata pe mai mult de 2.500 de persoane, a aratat ca voluntarii care consumau opt sau mai multe portii de produse lactate bogate in grasimi pe zi avea un risc cu 23% mai mic de a se imbolnavi de diabet de tip II, comparativ cu persoanele care mancau o portie sau deloc. Cercetari anterioare au sugerat ca grasimile influenteaza procesul de descompunere a zaharului de organism.
Un alt studiu, efectuat de cercetatori canadieni si publicat in Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, a descoperit ca o dieta bogata in alimente precum branzeturile si smantana este asociata unei tensiuni arteriale mici si unui nivel scazut al glicemiei (nivelul de zahar din sange, n.r.), ambii factori legati de riscul scazut de a suferi de obezitate si diabet de tip II.
Medicii au descoperit ca persoanele ale caror analize de sange au rezultate normale au in sange un tip de acid gras asociat cu consumul de produse lactate.
Toate aceste studii sunt cele mai recente dintr-o serie de analize care arata ca produsele lactate integrale ar trebuie sa nu fie excluse din dieta. In luna martie, un studiu al autoritatilor britanice, efectuat pe circa o jumatate de milion de persoane, a aratat ca persoanele care consumau grasimi saturate aveau aceleasi riscuri de a suferi de boli de inima ca si persoanele care includeau in dieta iaurt degresat si peste. "Grasimile saturate nu provoaca boli de inima", au concluzionat atunci expertii.
Acum, cercetatorii cred ca inlaturarea din dieta a grasimilor saturate a fost o problema in ultimele decenii, pentru ca a dus la o crestere a consumului de carbohidrati, mai ales zahar, ceea ce a dus la o crestere a glicemiei. Un nivel crescut la glicemiei, sustinut pe perioade lungi, de ani, este asociat cu instalarea diabetului de tip II si cresterea in greutate.