Un diagnostic de cancer necesita, pe langa tratament, onconutrititie. Cum se "manipuleaza nutritional" afectiunea


Ultimul update: Joi 11 Februarie 2016 07:11
Data publicarii: Luni 08 Februarie 2016 07:52
Categorie: CSID

Indiferent de stadiul bolii, un diagnostic de cancer necesita, pe langa tratament, onconutrititie. Vorbim despre asa-numita manipulare nutritionala a afectiunii.

Specialistii compun scheme de hrana pentru pacienti, in care folosesc alimente capabile sa franeze debandada metabolica.

Dan Jinga, medic primar oncolog: "Ce putem face? Atat ca pacienti ci si ca doctori este sa depistam aceste cancere in stadii incipiente care sunt curabile, si pana la urma cel mai important e ca intreaga polupatia sa fie constientizata ca are un astfel de risc si ca poate, prin controale, regulate ar putea ajuta la identificarea formelor incipente."

Fiti atenti la propria persoana, este sfatul oricarui medic. La orice schimbare, oricat de mica, pe care o depistati in functionalitatea organismului. Apoi, faceti-va un calendar al investigatiilor medicale anuale, pe care sa-l si respectati.

La ora actuala, nu exista programe nationale de depistare precoce a formelor de cancer aflate in top, ca frecventa de aparitie. In randul femeilor, cancerul de san este intalnit cel mai des. La barbati, vorbim despre cel pulmonar. In privinta cancerului de san, o ecografie facuta anual va poate salva viata. O radiografie pulmonara, in schimb, trebuie facuta cu aceeasi frecventa in cazul ambelor sexe.

Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Cred ca daca oamenii ar fi constienti, dupa 40 de ani macar o radigrafie pe an ar putea sa depisteze. Aparatele actuale de radiologie nu sunt periculoase, nu se pune problema iradierii."

Nutritia este un ajutor real pentru pacientii care primesc orice fel de tratament oncologic. Spre exemplu, in cazul cancerului de san sau al cancerui de ovar, dupa administrarea medicamentelor apare tendinta de ingrasare. Iar studiile spun ca o crestere ponderala mareste riscul de recidiva. In acest context, nutritionistul trebuie inclus in echipa medicala pentru asa-zisa manipulare nutritionala.

Dan Malciolu, medic primar onconutritie: "Felul in care asociezi diversele alimente si nutrienti in asa fel incat sa se franeze debandada metabolica in fiecare celula pentru a preveni degradarea."

Pe de alta parte, sunt eliminate toate alimentele cu potential cancerigen dovedit.

Dan Malciolu, medic primar igiena alimentatiei: "Nitrozaminele sunt cunoscute inaitne de a ma naste eu. nitrozaminele apar inca momentul in care avem proteine, avem carbohidrat, adica faina si avem temepratura. Deci facem gogosi?"

Avem proteina din grau, avem faina, avem ulei. Toxicul vine impachetat intr-un sandvis cu snitel spre exemplu, intr-o gogoasa, intr-un peste pane.
 

O igiena incorecta poate duce la cea mai frecventa infectie vaginala, candidoza. Care sunt cele mai frecvente greseli
O igiena incorecta poate duce la cea mai frecventa infectie vaginala, candidoza. Care sunt cele mai frecvente greseli
Cum iti poti convinge copilul sa te asculte, fara sa-l certi. Regula de aur pe care o recomanda psihologii
Cum iti poti convinge copilul sa te asculte, fara sa-l certi. Regula de aur pe care o recomanda psihologii
"Sa nu dai alimente grase copiilor", unul din crezurile gresite ale mamelor. Sfaturile medicilor privind mancarea celor mici
CSID
Tulburările care apar în urma instalării bolilor în emisfera stângă a creierului
Cât de importantă e prezența părinților în viața copiilor. Ce spun psihologii
De ce este recomandat ca fiecare copil să aibă un câine lângă el. Ce spun medicii
Două fenomene ciudate care se petrec imediat ce trageţi din ţigară
Cum asigură un pește corect gătit hidratarea continuă a tuturor celulelor umane
Experimentul psihologic care îi şochează pe părinţi. Lista celor 3 priorităţi
csid
Cum puteți limita infecțiile respiratorii pentru copii, la începutul școlii