Un compus din uleiul de masline ucide celulele canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase
Cercetatorii au descoperit ca un compus din uleiul de masline extravirgin ucide celulele canceroase fara a le afecta in vreun fel pe cele sanatoase, studiul aratand ca substanta oleocanthal produce o ruptura in organitul celular numit lizozom.
Lizozomul este un fel de "groapa de gunoi" a celulelor, iar substanta oleocanthal din uleiul de masline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular (parte componenta a celulei, aflata in interiorul acesteia, in citoplasma, n.r.) sa se verse in citoplasma si sa duca la moartea celulei.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand au aplicat oleocanthal pe celule, in laborator, acestea au murit foarte repede, intr-un interval cuprins intre 30 de minute si o ora.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Lizozomul este groapa de gunoi sau centrul de reciclare al celulei. Cand un astfel de organit se desface, se dezlantuie iadul", a declarat Paul Breslin, de la Universitatea Rutgers din Statele Unite ale Americii, coordonatorul studiului.
"Lizozomul este izolat in interiorul celulei pentru ca este toxic. Daca este rupta membrana care il separa, continutul sau se scurge in interiorul celulei. Lizozomul contine enzime agresive care pot distruge tot ceea ce ating", a explicat Breslin.
Oleocanthalul nu afecteaza insa celulele sanatoase, ci doar le suspenda ciclul de viata, temporar, au descoperit cercetatorii.
"Le-a adormit, iar dupa o zi, celulele si-au reluat ciclul de viata", a declarat profesorul Breslin, al carui studiu a fost publicat in revista Molecular and Cellular Oncology.
"Celulele canceroase au lizozomi mult mai mari si mai activi si acest lucru le face mai vulnerabile decat celulele sanatoase, dar inca nu stim de ce", a mai spus cercetatorul.
Savantii au spus ca pasul urmator este testarea in afara conditiilor de laborator pentru a arata ca oleocanthalul poate ucide celulele canceroase si micsora tumorile in cazul animalelor vii.