Traseul făcut de fumul de ţigară în organism. Cum ajunge să producă cancer
Facem azi drumul unui fum de ţigară. În cavitate orală, determina o reacţie de apărare tradusă în pete albe.
În laringe, loveşte direct corzile vocale şi le schimba structura. În tuburile respiratorii din plămân distruge celulele care duc impurităţile şi mucusul în exterior.
În interiorul gâtului găsim corzile vocale, cele care ne ajută să scoatem sunete. Aici apare cel de-al șaselea cancer ca frecvență, cel puțin în Europa. Iar cauza este, în proporţie de peste 90%, tocmai fumatul.
Fumul de ţigară loveşte prima oară cavitate orală.
Dr Ionuţ Leahu medic dentist: „Ne uităm şi la mucoase şi vedem că obrazul începe să se îngroaşe. Este o reacţie de apărare, pentru că gingia e atacată zi de zi de acest fumat. În apărarea astea la un moment dat, celulele greşesc şi aşa ajungem la cancer oral. Întâi vedem că o pată albă pe interiorul obrazului care nu se şterge, apoi devine un pic mai groasă şi e încă reversibilă”.
E reversibilă, dacă încetaţi fumatul. Şi igienizaţi cavitatea orală.
Ne uităm mai departe spre laringe, organul prin care scoatem sunete. Din leziunile de la nivelul corzilor vocale începe apariţia neoplaziei. Cancerul cu alte cuvinte. Leziunile precanceroase din suprafaţa corzilor vocale se pot extirpa în siguranţă. Şi boala nu evoluează spre cancer. Dacă opriţi fumatul.
După laringe ne uităm în jos spre trahee şi celelalte tuburi pulmonare care duc aerul spre alveolele pulmonare. Prin care respirăm.
Tuburile respiratorii sunt tapetate cu perişori numiţi cili. Aceştia împing impurităţile, dar şi mucusul spre exterior. Fumul de ţigară îi distruge.