Două fenomene ciudate care se petrec imediat ce trageţi din ţigară


Ultimul update: Duminica 15 Septembrie 2019 13:33
Data publicarii: Duminica 15 Septembrie 2019 13:23
Categorie: CSID

Nu vrem să pară că vorbim din nou despre cât de nociv este fumatul cu aceleaşi argumente pe care le-aţi mai auzit. Atragem însă atenţia a două fenomene - aparent ciudate - care se petrec imediat ce trageţi din ţigară.

Unu - toţi hormonii de stres se concentrează pe vasele de sânge şi le strâng până le rup.

Doi: sângele cu nicotină e filtrat de rinichi. Rezultă urina cu nicotină care va sta o vreme în vezica urinară. Şi pe care o va agresa. 

Aprindeţi o ţigară! Şi inhalaţi fumul în linişte! Ce relaxare! Fumul se duce direct în peretele intern al arterelor, vase care duc sângele oxigenat de la inima în ţesuturi.

Peretele intern se numeşte endoteliu. În mod normal, secretă factori de creştere, protectori. Şi hormoni care îl ajută să stea într -o stare de relaxare, adică larg deschis. Dar:

Elisabeta Badilă, medic primar cardiolog: "În momentul când endoteliul e agresat de fumat, în afară de faptul că se produce atetoscleroza precoce, pur şi simplu vasul îmbătrâneşte. Se dereglează acest echilibru fin între factorii care asigură dilataţia vasului şi cei care determină constricţia vasului."

Adică vasul se strânge. Fenomenul alterează echilibrul cardiac. Şi determină producerea în exces a unui hormon de stress numit adrenalina. Care, la rândul lui, determină vasul să se strângă. În acelaşi timp, se produce un alt hormon, numit Angiotensina 2 care, de asemenea, strânge vasul.

Elisabeta Badilă, medic primar cardiolog: "Deci biciuirea pe toate aceste linii cu adrenalină şi pe această angiotensină. Sunt pacinți pe care i-am văzut la 20 şi ceva de ani cu infarct şi principalul factor de risc era fumatul pentru că la 20 de ani  şi fumător din copilărie erau vasele praf. "

Praf înseamnă infarct. Sângele - intoxicat cronic cu ţigări - e filtrat de rinichi. Un organism normal hidratat produce 1 ml de urină pe minut. Cantitatea de urină normală la un organism corect hidrat este de un litru şi jumătate în 24 de ore.

Medicul Cristian Iatagan face chirurgie robotică în cazul tumorile avansate de vezica urinară. Apoi reconstruieşte vezica dintr-o porţiune din intestin. De ce apar tumori în vezica urinară?

Substanţele toxice din ţigări sunt scoase din sânge, adică filtrate de rinichi. Apare urina care e depozitată, un timp, în vezica urinară. Ce rezultă?

Cristian Iatagan, medic primar urolog: "Cei mai mulți oameni nu sunt conştienţi că fumatul nu se duce doar în plămân. Se metabolizează renal, se elimină prin urină. Oricât de ciudat ar părea fumatul este principalul implicat în apariţia cancerului de vezică urinară. "

Aceasta e legătura fum de ţigară - sânge- urină.

Tags: fumat, sange, urina,

Precizările Agenției de Medicamente din SUA după îmbolnăvirile legate de vaping
Precizările Agenției de Medicamente din SUA după îmbolnăvirile legate de vaping
Ce au surprins camerele video în timpul unui meci de fotbal. Minorul este căutat de poliţie
Ce au surprins camerele video în timpul unui meci de fotbal. Minorul este căutat de poliţie
plamani
Ce nu ar trebui să lipsească dintr-o consultație la plămâni. Detectează cele mai grave boli
Orice contact intim neprotejat înseamnă germeni patogeni de la 10 persoane
Boala care ne poate bloca toate vasele de sânge. De vină sunt genetica şi gravitaţia
Cum apar infecţiile urinare în anotimpul rece
Actorii din serialul “Vlad” aleargă și strâng bani pentru orfani. Cum se pregătesc pentru maraton
De ce apar alergia și intoleranța la gluten și cum le tratăm. Doar 1% din populația globului suferă de boala celiacă
Seminte de in
Semințele de in pot fi la fel de nocive ca fumatul. Cum le consumăm corect