Toxinele din mucegaiurile ingerate pot provoca boli grave prin acumularea in organism. La ce alimente trebuie sa fim atenti
Produc cele mai puternice substante toxice naturale. Ne referim la mucegaiuri, care pot fi usor ingerate odata cu alimentele. Pericolul acestor micro-organisme este dat de acumularea lor in interiorul corpului uman.
Nu-i nicio problema daca luati produse ambalate, in termen de valabilitate, probabil va spuneti. Totusi, nu exista o legislatie care sa controleze valoarea maxim admisa in privinta mucegaiurilor. Asa ca... mizam pe buna credinta a producatorului.
Mucegaiul verde si mucegaiul verde-albastrui sunt speciile din care se obtine antibioticul numit Penicilina G, util in tratarea infectiilor. Incepand cu anul 1928, cele doua specii au revolutionat medicina.
Mucegaiurile au revolutionat si industria alimentara, gadiland in mod placut papilele gustative ale gurmanzilor. Mucegaiul nobil alb se foloseste la branzeturi. Penicillium camembertii si Penicillium roquefort dau si denumirile sortimentelor respective. Acestea sunt create si controlate in laborator.
"Ele sunt supuse unor procese de tratament termic, in asa fel incat sa li se atenueze asa numitul grad de virulenta. Ele nu se vor inmulti in produsul pe care urmam sa il consumam noi", a explicat Florina Delbederi, microbiolog.
Problema apare cand aceste micro-organisme se inmultesc fara control. Cel mult trei zile le ia, in coditii de temperatura de 20 de grade si umiditate, sa explodeze.
Cele mai pretabile alimente pentru formarea mucegaiurilor sunt cerealele, produsele de panificatie, dulciurile, cafeaua si fructele oleaginoase - nuci, alune, fistic, migdale.
"Produsul a fost contaminat cu mucegaiuri si mucegaiurile sunt responsabile de producerea micotoxinelor, prin ingerare ingeram si subtantele toxice", a spus microbiologul Florina Delbederi.
Aflatoxinele sunt cele mai puternice substante cancerigene naturale cunoscute.
"Niciodata nu stim daca produsul care ajunge la noi in casa nu a fost contaminat in prelabil cu spori de mucegai. Producatorul trebuie sa isi analizele produsul inainte de a-l pune pe piata", a spus Florina Delbederi.
Pana in 2005, prin ordinul Ministerului Sanatatii, era normat maximul admis in privinta mucegaiurilor.
"La paine, de exemplu, maximul admis era de 100 de unitati de formatoare de colonii per gram, acum aceste drojdii si mucegaiurile nu mai sunt normate, nu mai am cadru legislativ, tine de buna credinta a producatorului sa respecte normele", a spus chimistul Anca Gavril, sef laborator Larex.
In prezent, ordinul Ministerului Sanatatii este abrogat. In vigoare pentru partea de microbiologie alimentara este regulamentul european. Acesta insa nu are normata valoarea maxim admisa de mucegaiuri intr-un produs finit. Exista doar cateva recomandari in privinta materiilor prime, precum carnea sau laptele. Nu sunt repere legislative. Cu atat mai mult, trebuie sa fiti atenti cand puneti in fafurie un produs alimetar. Cerealele, produsele de panificatie, cafeaua, fructele oelgineaose si dulciurile nu se tin in coditii de temperatura si umiditate acasa. Toxinele din mucegaiurile ingerate pot genera boli grave prin acumularea in organism.
Pe de alta parte, daca suferiti de alergie la acarieni, mare atentie.
"Mucegaiurile reprezinta o hrana extraordinara de buna pentru acarieni si exista o mare confuzie - am astm la mucegaiuri. Foare rar exista alergia la mucegiuari care sa dea astm in raport cu alergia la acarieni", a spus prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog.
Dar mucegaiurile atrag ca un magnet… acarienii.
Sursa: Pro TV
Etichete: acarieni, mucegai, sanatate, alimentatie, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
09-05-2015 13:20