Toxinele din mucegaiurile ingerate pot provoca boli grave prin acumularea in organism. La ce alimente trebuie sa fim atenti

×
Codul embed a fost copiat

Produc cele mai puternice substante toxice naturale. Ne referim la mucegaiuri, care pot fi usor ingerate odata cu alimentele. Pericolul acestor micro-organisme este dat de acumularea lor in interiorul corpului uman.

Nu-i nicio problema daca luati produse ambalate, in termen de valabilitate, probabil va spuneti. Totusi, nu exista o legislatie care sa controleze valoarea maxim admisa in privinta mucegaiurilor. Asa ca... mizam pe buna credinta a producatorului.

Mucegaiul verde si mucegaiul verde-albastrui sunt speciile din care se obtine antibioticul numit Penicilina G, util in tratarea infectiilor. Incepand cu anul 1928, cele doua specii au revolutionat medicina.

Mucegaiurile au revolutionat si industria alimentara, gadiland in mod placut papilele gustative ale gurmanzilor. Mucegaiul nobil alb se foloseste la branzeturi. Penicillium camembertii si Penicillium roquefort dau si denumirile sortimentelor respective. Acestea sunt create si controlate in laborator.

"Ele sunt supuse unor procese de tratament termic, in asa fel incat sa li se atenueze asa numitul grad de virulenta. Ele nu se vor inmulti in produsul pe care urmam sa il consumam noi", a explicat Florina Delbederi, microbiolog.

Citește și
Maini
Sunteti siguri ca stiti cum sa va spalati CORECT pe maini? Sfaturile pe care daca le urmati, va pot tine departe de boli
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Problema apare cand aceste micro-organisme se inmultesc fara control. Cel mult trei zile le ia, in coditii de temperatura de 20 de grade si umiditate, sa explodeze.

Cele mai pretabile alimente pentru formarea mucegaiurilor sunt cerealele, produsele de panificatie, dulciurile, cafeaua si fructele oleaginoase - nuci, alune, fistic, migdale.

"Produsul a fost contaminat cu mucegaiuri si mucegaiurile sunt responsabile de producerea micotoxinelor, prin ingerare ingeram si subtantele toxice", a spus microbiologul Florina Delbederi.

Aflatoxinele sunt cele mai puternice substante cancerigene naturale cunoscute.

"Niciodata nu stim daca produsul care ajunge la noi in casa nu a fost contaminat in prelabil cu spori de mucegai. Producatorul trebuie sa isi analizele produsul inainte de a-l pune pe piata", a spus Florina Delbederi.

Pana in 2005, prin ordinul Ministerului Sanatatii, era normat maximul admis in privinta mucegaiurilor.

"La paine, de exemplu, maximul admis era de 100 de unitati de formatoare de colonii per gram, acum aceste drojdii si mucegaiurile nu mai sunt normate, nu mai am cadru legislativ, tine de buna credinta a producatorului sa respecte normele", a spus chimistul Anca Gavril, sef laborator Larex.

In prezent, ordinul Ministerului Sanatatii este abrogat. In vigoare pentru partea de microbiologie alimentara este regulamentul european. Acesta insa nu are normata valoarea maxim admisa de mucegaiuri intr-un produs finit. Exista doar cateva recomandari in privinta materiilor prime, precum carnea sau laptele. Nu sunt repere legislative. Cu atat mai mult, trebuie sa fiti atenti cand puneti in fafurie un produs alimetar. Cerealele, produsele de panificatie, cafeaua, fructele oelgineaose si dulciurile nu se tin in coditii de temperatura si umiditate acasa. Toxinele din mucegaiurile ingerate pot genera boli grave prin acumularea in organism.

Pe de alta parte, daca suferiti de alergie la acarieni, mare atentie.

"Mucegaiurile reprezinta o hrana extraordinara de buna pentru acarieni si exista o mare confuzie - am astm la mucegaiuri. Foare rar exista alergia la mucegiuari care sa dea astm in raport cu alergia la acarieni", a spus prof. dr. Ioan-Bradu Iamandescu, medic primar alergolog.

Dar mucegaiurile atrag ca un magnet… acarienii.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Tinuta corecta pentru zilele calduroase de primavara si vara: maneca lunga si pantaloni largi. Cum evitam arsurile solare
Tinuta corecta pentru zilele calduroase de primavara si vara: maneca lunga si pantaloni largi. Cum evitam arsurile solare

Prea multe chimicale in hrana maresc stresul oxidativ: auziti aceasta informatie de la orice nutritionist. Mai pe intelesul tuturor, apar perturbari in organism, iar riscul dezvoltarii unor boli grave creste.

Sunteti siguri ca stiti cum sa va spalati CORECT pe maini? Sfaturile pe care daca le urmati, va pot tine departe de boli
Sunteti siguri ca stiti cum sa va spalati CORECT pe maini? Sfaturile pe care daca le urmati, va pot tine departe de boli

80% din bolile infectioase se transmit prin intermediul mainilor murdare. Spalatul acestora este o actiune profilactica mai importanta decat administrarea vitaminei C sau a altor antioxidanti, naturali sau artificiali.

Respiratia urat mirositoare, o problema care nu tine doar de igiena orala. Care sunt simptomele care indica alte afectiuni
Respiratia urat mirositoare, o problema care nu tine doar de igiena orala. Care sunt simptomele care indica alte afectiuni

Halena sau mirosul neplacut al respiratiei este considerat simptom. Aceasta daca mentineti o igiena orala buna. Medicii va recomanda sa nu il ignorati.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.