Consumați mai multă sare zilnic, pe timpul verii, ne spun medicii cardiologi. Asta..dacă sunteţi sănătoşi.

Prin transpirație abundentă, nivelul de sodiu din sânge poate scădea sub pragul acceptat. Primele semne? Ameţelile. Explicam imediat!


În sânge, valoarea normală a sodiului variază între 137 şi 145. Sodiul se pierde uşor, din fluxul sanguin, prin vărsături şi prin scaune diareice. Dar şi prin tratamentul cu diuretice, recomandat în special în hipertensiune.


Vara însă vorbim despre pierderi mari prin transpiraţie.
Elisabeta Badila, medic primar cardiolog: ”Când sodiul scade sub 130 devii un pic mai ameţit, nu ţi dai seama poate fi şi tensiunea mai mică, dar dacă sodiul e mai mic de 120 începi să verşi pentru că se modifică celule din cap, adică edem cerebral. Noi când vedem pacienţi mai ameţiţi sau uşor confuzi facem de rutină această determinare de sodiu”.


O persoană sănătoasă poate să îşi mărească consumul de sare zilnic, fără probleme, pe timpul verii. Se acceptă mai mult de 5 grame pe zi, adică peste o linguriţă de sare pe zi.


Elisabeta Badila, Medic primar cardiolog: ”Un individ tânăr transpiră foarte mult evident şi îşi poate permite să mănânce un pic mai multă sare, dar un pacient cu probleme cardiace, renale sau hepatice trebuie să îşi modereze aportul de sare„.


De fapt, dacă aveţi probleme cardiace, renale, hepatice e obligatoriu să vă întrebaţi medicul cîtă sare vă e permisă vara.
De asemenea, orice boală de tiroidă are nevoie de acordul endocrinologului în privinţa aportului zilnic de sare. Aceasta deoarece sarea de masă conţine iod.


Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: ”Tiroida funcționează cu iod, iodul e materia primă şi combustibilul. Avem nevoi de miminin 60 de micrograme de de iod pe zi. Dacă tiroida e bombardată cu iod, nu mai produce hormoni tidoidieni e ca un mecanism de apărare”.


Asta înseamnă că, dacă într-o zi aportul de sare iodata e mare, tiroida unui om perfect sănătos nu mai funcţionează. Îşi revine însă în câteva zile.


Dacă aveţi orice boală de tiroidă, sarea iodată consumată fără raţie va amplifica problemele de sănătate.