STUDIU. O noua forma de cancer, favorizata de cel mai popular tip de implant mamar din Anglia. 99% dintre femei il aleg
Implanturile mamare folosite de 99% dintre femeile din Marea Britanie "declanseaza un nou tip de cancer", avertizeaza cercetatorii.
O noua forma de cancer ar putea fi declansata de un tip de implanturi mamare foarte popular printre femeile din Marea Britanie, avertizeaza cercetatorii australieni de la universitatea Macquarie.
Cel putin 150 de cazuri de limfom anaplastic cu celula mare T (ALCL) al sanilor au fost inregistrate la nivel mondial. Noua din 10 cazuri ale bolii, un caner al sistemului imunitar, au fost inregistrate la femei care au primit implanturi mamare cu invelis texturat, scrie The Daily Mail.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Oamenii de stiinta spun ca suprafata neregulata este "un mediul excelent de multiplicare" al bacteriilor care favorizeaza instalarea cancerului. Femeile ar trebui sa fie avertizate de riscul de cancer, inainte de a se supune unor astfel de operatii, spun cercetatorii. Implanturile cu invelis texturat reprezinta 99% din piata britanica, unde 30.000 de femei apeleaza la acest tip de operatii, anual.
Majoritatea femeilor diagnosticate cu ALCL s-au recuperat integral dupa operatie. In unele cazuri, pacientele au avut nevoie de chimioterapie si radioterapie. Implanturile texturat au fost introduse in anii 80, dar au inceput sa fie folosite pe scara larga un deceniu mai tarziu.
Profesorul Anand Deva, care a coordonat studiul realizat la universitatea australiana Macquarie, a declarat ca Marea Britanie trebuie sa se astepte la o crestere a numarului cazurilor de limfom anaplastic cu celula mare T.
"Tarile care folosesc mai ales implanturi texturate, cum este si cazul Australiei, au, in mod proportional, mai multe cazuri de cancer", a spus Deva.