Cele zece intrebari care ajuta medicul sa depisteze cat de mare e riscul aparitiei unui cancer la san

Ultimul update: Vineri 27 Martie 2015 17:27
Data publicarii: Luni 15 Decembrie 2014 08:37
Categorie: CSID

Care e riscul personal de a face cancer de san, cel mai frecvent in randul femeilor? Nu e un motiv sa vi se faca frica, ci un motiv sa nu va ratati investigatiile de rutina.

Zece intrebari puse de catre medic. De atat este nevoie pentru a afla ce risc aveti, pe parcursul vietii, sa dezvoltati cancer de san. Un risc mai mare de 20 % inseamna un screening diferit fata de gradul obisnuit. 


Statisticile spun clar - cancerul de san se afla pe primul loc ca frecventa in randul femeilor. Datele sterile inseamna sa fiti constiente de risc, dar, fara frica, sa mergeti la investigatii regulate.

Medicul va pune 10 intrebari ca sa va aprecieze riscul. Printre acestea: Ati observat modificari de structura la nivelul sanului? Ati avut vreodata boli diagnosticale ale sanului sau ale ovarelor? Spre exemplu, leziunile benigne pot creste riscul de cancer.

O alta intrebare importanta va priveste familia.

Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "O femeie care stie ca mama a avut cancer de san, ca bunica a avut cancer de san, trbuie sa mearga la consult obligatoriu".

Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Dca are o mama care a facut cancer mamar la 80 de ani, atunci e mult mai putin probabil sa fie genetic, dar daca mama a avut un cancer la 30 de ani inseamna o mai mare probabilitate sa fie genetic".

Cu toate acestea, doar 10% dinte cancerele de san sunt cauzate de mostenirea genetica.

Carcinom ductal invaziv se numeste boala cel mai des intalnita. Apare in interiorul canalelor prin care circula laptele matern. Boala invadeaza tesutulul mamar din jur si, ulterior, glanglionii limfatici din axila.

Daca medicul va detecteaza un risc mai mare de a dezvolta, la un moment dat, aceasta boala, nu aveti voie la solar si fara expuneri prelungite la soare.

Cancerul de san nu poate fi prevenit, poate fi insa descoperit in stadii precoce, tratabile. Investigatiile imagistice se fac o data pe an, daca va aflati in grupa normala de risc. Daca va aflati in categoria cu risc crescut, medicul va recomnda intervalele investigatiilor. Nu le ignorati.

Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate

Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate

test glicemie

Riscurile la care se expun cei care nu-şi verifică glicemia

Cum să recunoaștem semnele de pericol într-un salon de manichiură sau la stomatolog

De ce este bine să mâncăm afine în fiecare zi. Care sunt beneficiile

Metodele prin care cartofii și crenvurștii, două alimente nocive, pot fi integrate sănătos

Psihologii le recomandă adolescenților care nu se înțeleg cu părinții să se pună în pielea lor

Prima oră a dimineţii, momentul în care aveţi nevoie de energie care să fie eliberată lent

tanar care mananca o capsula cu detergent

Cât de periculoase sunt capsulele cu detergent. Medicii spun că trebuie ţinute "sub cheie"