Cele zece intrebari care ajuta medicul sa depisteze cat de mare e riscul aparitiei unui cancer la san


Ultimul update: Vineri 27 Martie 2015 17:27
Data publicarii: Luni 15 Decembrie 2014 08:37
Categorie: CSID

Care e riscul personal de a face cancer de san, cel mai frecvent in randul femeilor? Nu e un motiv sa vi se faca frica, ci un motiv sa nu va ratati investigatiile de rutina.

Zece intrebari puse de catre medic. De atat este nevoie pentru a afla ce risc aveti, pe parcursul vietii, sa dezvoltati cancer de san. Un risc mai mare de 20 % inseamna un screening diferit fata de gradul obisnuit. 


Statisticile spun clar - cancerul de san se afla pe primul loc ca frecventa in randul femeilor. Datele sterile inseamna sa fiti constiente de risc, dar, fara frica, sa mergeti la investigatii regulate.

Medicul va pune 10 intrebari ca sa va aprecieze riscul. Printre acestea: Ati observat modificari de structura la nivelul sanului? Ati avut vreodata boli diagnosticale ale sanului sau ale ovarelor? Spre exemplu, leziunile benigne pot creste riscul de cancer.

O alta intrebare importanta va priveste familia.

Ioan Stoian, medic primar ginecolog: "O femeie care stie ca mama a avut cancer de san, ca bunica a avut cancer de san, trbuie sa mearga la consult obligatoriu".

Claudia Teodorescu, medic primar radiolog: "Dca are o mama care a facut cancer mamar la 80 de ani, atunci e mult mai putin probabil sa fie genetic, dar daca mama a avut un cancer la 30 de ani inseamna o mai mare probabilitate sa fie genetic".

Cu toate acestea, doar 10% dinte cancerele de san sunt cauzate de mostenirea genetica.

Carcinom ductal invaziv se numeste boala cel mai des intalnita. Apare in interiorul canalelor prin care circula laptele matern. Boala invadeaza tesutulul mamar din jur si, ulterior, glanglionii limfatici din axila.

Daca medicul va detecteaza un risc mai mare de a dezvolta, la un moment dat, aceasta boala, nu aveti voie la solar si fara expuneri prelungite la soare.

Cancerul de san nu poate fi prevenit, poate fi insa descoperit in stadii precoce, tratabile. Investigatiile imagistice se fac o data pe an, daca va aflati in grupa normala de risc. Daca va aflati in categoria cu risc crescut, medicul va recomnda intervalele investigatiilor. Nu le ignorati.

Tags: cancer la san,

Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate
Nu fierbeti laptele acasa. Germenii patogeni, principalul motiv pentru care ar trebui sa cumparam produse lactate ambalate
csid
Cum ne apărăm de virusurile care se transmit pe cale respiratorie
De ce este important să mâncăm în funcție de apus și răsărit. Recomandările doctorilor
Semnele pe care le dă pielea atunci când nu este îngrijită corespunzător
Alex Dima, despre sport și sănătate. Motivul pentru care păstrează o praștie în mașină
Când suntem în pericol să devenim dependenți de alcool. Sfaturile medicilor
Conflictele dintre părinţi şi copii, perfect normale. Explicaţia psihologilor
Cum să ai o relație deschisă cu copilul tău
Cum să ai o relație deschisă cu copilul tău. Sfaturi pentru a-i oferi încredere