Testele pe care trebuie sa le facem inainte de sarcina. De ce e important ca la 27 de ani sa ne aflam varsta biologica
Aveti 27 de ani? Sunteti atat de tanara! E adevarat, dar ovarele dumneavostra incep sa imbatraneasca accelerat. De aceea, la 27 de ani trebuie sa va aflati varsta biogica reala, care este hotaratoare pentru o obtinerea unei sarcini.
Aveti 27 de ani si vreti sa aduceti pe lume un copil? Atunci intrebati-va mama la ce varsta a intrat la menopauza. Aceste date va ajuta sa apreciati care e perioada in care aveti cele mai mari sanse sa obtineti o sarcina in mod natural.
Sarcina nu este o intamplare, ci un eveniment care trebuie pregatit. La consultatia preconceptionala veti avea nevoie de analizele uzuale de sange si urina, de testarile pentru HIV, hepatita B si C, dar si de asa-numitul test TORCH.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Pe langa aceste investigatii generale, se va face consutul genital si testul de citologie vaginala si test de infectii si inflamatii, un examen bacteriologic, un examen din cultura vaginala pentru clamidia si micoplasma", a spus dr. Anca Popa, medic primar ginecolog.
Desi nu intra in practica uzuala, o ecografie de si inainte de sarcina este extrem de utila. Va da informatii despre glandele care vor functiona la maximum in perioada urmatoare. Iata si situatia extrema pe care trebuie sa o eliminati prin investigatia imagistica: "In cazul in care exista un cancer mamar deja, sarcina il face sa evolueze foarte rapid, pe de o parte. Pe de alta parte, se pune problema tratamentului, daca se impune sa faca chimioterpie, e foarte complicat, pentru fat nu este bine", a explicat dr. Claudia Teodorescu, medic primar radiolog.
In rest, nu pierdeti timpul biologic pe care il aveti pentru sarcina: "Doamnele care au depasit 27 de ani si nu au inca un bebelus, este bine sa isi evaluze rezerva ovariana, pentru a vedea cat timp mai au la dispozitie", a spus dr. Ruxandra Dumitrescu, medic prima ginecolog.
Va nasteti cu o rezerva ovariana prestabilita genetic. Aceasta incepe sa se consume incepand cu prima menstruatie. Este motivul pentru care femeile au un timp limitat sa conceapa pe cale naturala. Rezerva ovariana de care dispuneti se masoara printr-o ecografie vaginala si prin doua dozari din sange. Vorbim despre markerii AMH si FSH. In plus, intrebati-va mama la ce varsta a intrat la menopauza. Motivul?
"Varsta la care femeia intra in menopauza sau nu mai are rezerva ovariana - are menstruatii, dar fara sa ovuleze -, in aceste cicluri menstruale este un factor genetic", a explicat dr. Ruxandra Dumitrescu.
Daca mama a intrat la menopauza spre exemplu la 40 de ani, medicul va sfatuieste sa obtineti o sarcina cat mai devreme. Aceasta deoarece timpul dumneavoastra biologic, optim pentru sarcina, este extrem de limitat.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, bebelus, csid, menopauza, ce se intampla doctore, sarcini,
Dată publicare:
30-08-2014 12:02