Pana la sapte ani ochiul copilului creste rapid. In aceasta perioada expunerea la orice tip de ecrane e extrem de daunatoare
Ochii unui copil cresc in ritm accelerat pana la varsta de sapte ani. Ni-i imaginam in interior precum un balon. In aceasta perioada acest balon se poate dezvolta inegal.
Vorbim asadar despre astigmatism si despre cel mai daunator factor, in aceasta perioada a vietii: ecranele dispozitivelor electronice: televizoare, tablete, telefoane.
La nastere, copiii vad in tonuri de gri. Perceptia culorilor incepe sa se devolte din primele luni de viata si se definitiveaza abia la trei ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Sistemul optic al ochiului nu e inca format, ulterior pe masura ce inainteaza in varsta acuitatea vizuala ajunge la 100%, in jurul varstei de trei ani."
Tot pana la trei ani copilul isi va dezvolta stereo-acuitatea, adica va percepe corect distantele, iar pana la sapte ani sistemul vizual - calea de comunicare ochi-creier, de fapt - este la capacitate maxima.
Daca cel mic are defecte de vedere, ajutorul ideal vine pana la aceasta varsta. E bine asadar ca un oftalmolog sa il vada imediat dupa nastere. Apoi, la cateva luni distanta si, in fine, anual pana in clasa intai. In cazul organelor care cresc rapid, pot aparea defecte din mers:
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Daca acel balon creste usor inegal poate sa apara astigmatismul, adica un glob ocular care in loc sa fie perfec rotund este usor oval, arata ca o minge de rugby. Lucrul acesta se poat detecta prin controale periodice."
Dupa 7 ani, ochiul uman continua sa creasca pana la varsta de 20 de ani, dar in dimensiuni de microni. In acest interval razele ultraviolete ale soarelui si radiatia albastra emisa de ecranele dispozitivelor electronice sunt extrem de daunatoare.
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Orice cantitate de lumina se duce direct in retina, nu mai este blocata de filtre intermediare."
Timpul indelungat petrecut de un copil in fata calculatorului, tabletei, ori telefonului face ca sansele acestuia sa devina miop sa creasca. Ce se intampla in cazul celor deja suferinzi?
Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Ii ramane ochiul fixat pe imaginea de aproape, nu mai are posibilitatea sa faca defocus si atunci cresterea miopiei e foarte, foarte rapida. La copii sunt situatii cand creste cu o dioptrie in trei luni si jumatate."
Adica o crestere spectaculoasa si nedorita a dioptriei.
Dupa fiecare ora petrecuta in fata unui ecran, copiii si adolescentii trebuie sa faca pauza. 10 minute. Interval in care sa se uite in zare. In plus, nu excludeti nici varianta unor ochelari cu filtru blue-control.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, telefon, ochi, miopie, tablete, oftalmologie, dezvoltare, televizoare, csid, astigmatism,
Dată publicare:
11-03-2017 11:14