Pana la sapte ani ochiul copilului creste rapid. In aceasta perioada expunerea la orice tip de ecrane e extrem de daunatoare

Ultimul update: Marti 14 Martie 2017 07:36
Data publicarii: Sambata 11 Martie 2017 11:14
Categorie: CSID

Ochii unui copil cresc in ritm accelerat pana la varsta de sapte ani. Ni-i imaginam in interior precum un balon. In aceasta perioada acest balon se poate dezvolta inegal.

Vorbim asadar despre astigmatism si despre cel mai daunator factor, in aceasta perioada a vietii: ecranele dispozitivelor electronice: televizoare, tablete, telefoane.

La nastere, copiii vad in tonuri de gri. Perceptia culorilor incepe sa se devolte din primele luni de viata si se definitiveaza abia la trei ani.

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Sistemul optic al ochiului nu e inca format, ulterior pe masura ce inainteaza in varsta acuitatea vizuala ajunge la 100%, in jurul varstei de trei ani."

Tot pana la trei ani copilul isi va dezvolta stereo-acuitatea, adica va percepe corect distantele, iar pana la sapte ani sistemul vizual - calea de comunicare ochi-creier, de fapt - este la capacitate maxima.

Daca cel mic are defecte de vedere, ajutorul ideal vine pana la aceasta varsta. E bine asadar ca un oftalmolog sa il vada imediat dupa nastere. Apoi, la cateva luni distanta si, in fine, anual pana in clasa intai. In cazul organelor care cresc rapid, pot aparea defecte din mers:

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Daca acel balon creste usor inegal poate sa apara astigmatismul, adica un glob ocular care in loc sa fie perfec rotund este usor oval, arata ca o minge de rugby. Lucrul acesta se poat detecta prin controale periodice."

Dupa 7 ani, ochiul uman continua sa creasca pana la varsta de 20 de ani, dar in dimensiuni de microni. In acest interval razele ultraviolete ale soarelui si radiatia albastra emisa de ecranele dispozitivelor electronice sunt extrem de daunatoare.

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Orice cantitate de lumina se duce direct in retina, nu mai este blocata de filtre intermediare."

Timpul indelungat petrecut de un copil in fata calculatorului, tabletei, ori telefonului face ca sansele acestuia sa devina miop sa creasca. Ce se intampla in cazul celor deja suferinzi?

Dr. Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog: "Ii ramane ochiul fixat pe imaginea de aproape, nu mai are posibilitatea sa faca defocus si atunci cresterea miopiei e foarte, foarte rapida. La copii sunt situatii cand creste cu o dioptrie in trei luni si jumatate."

Adica o crestere spectaculoasa si nedorita a dioptriei.

Dupa fiecare ora petrecuta in fata unui ecran, copiii si adolescentii trebuie sa faca pauza. 10 minute. Interval in care sa se uite in zare. In plus, nu excludeti nici varianta unor ochelari cu filtru blue-control.

Lavinia Petrea, intre Stirile Pro TV si meseria de mama:
Lavinia Petrea, intre Stirile Pro TV si meseria de mama: "Sotul meu isi doreste 3 copii, dar mai vedem!"
CSID
Două cupluri tinere din 10 nu pot avea urmaşi în România. Care este principala cauză
Copiii impulsivi, cei mai predispuși la dependențe. Cum trebuie să se comporte părinții
Amalia Enache, despre relaţia cu fetiţa ei. Unde merg de fiecare dată când ies din casă
De ce simt adolescenţii nevoia de mâncare nesănătoasă. Legătura cu somnul şi telefoanele
Vinul spumant poate fi folosit împotriva ridurilor. De ce ne îmbată mai repede
Frigul din casă ne protejează de fapt sănătatea. Gesturile simple care ne apără de răceli
CSID
Spălarea pe mâini, mai eficientă în lupta cu infecțiile decât vitamina C