Suprafata buzelor sufera la fiecare tigara 5 tipuri de modificari. Leziunile de la gura care trebuie sa va ingrijoreze

26-08-2015 12:17

tigara

Ultimul fum dintr-o tigara degaja o caldura locala exagerata, care ingroasa si usuca buzele. De asemenea, determina fisuri, intretinute de urmatoarea tigara.
 

Pacientii vin la medic crezand ca au herpes la gura. De cele mai multe ori insa, specialistii descopera ca necazul nu pleaca de la un virus.

Gudroanele sau produsii de arsura sunt cele mai de temut substante generate de tigara. Odata inhalate, antreneaza la lupta toate mucoasele din interiorul corpului uman.

Luam cel mai cunoscut exemplu - mucoasa plamanului incepe sa produca mucus din abundenta. Astfel apare tusea, care nu face altceva decat sa elimine gudroanele incarcate de substanta secretata de plaman. Pentru orice mucoasa insa lupta are repercursiuni:

"Fumul de tigara prin guduronele pe care le contine prin multitudineea de substante pe care le contine sunt extrem de fragilizante mai ales pentru mucoasa pulmonara", explica Brindusa Petrutescu, medic specialist alergolog.

Cei mai multi fumatori se gandesc ca tigara le pune doar plamanul in suferinta. Sa ne imaginam situatia in care fumati o tigara pana la capat. Ultimul fum degaja o caldura imensa, care usuca si ingroasa buzele. De asemenea, produce micro-fisuri.

Simultan, bogata retea vasculara de pe suprafata buzelor se modifica aberant. Toate aceste schimbari au loc repetat - mai exact ori de cate ori deschideti pachetul de tigari.

"Vascularizarea e mai deformata sa zicem pe locul unde puten tigara foarte des ies cancere de buza inferioara", spune Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog.

Dar spre deosebire de mucoasele din plamani, trahee ori esofag, toate suferinde in cazul fumatorilor, suprafata buzelor se poate observa usor. Orice leziune, indiferent de aspect, si care nu respecta regula vindecarii naturale, are nevoie de diagnostic:

"Orice leziune din asta care nu-i nimic cu ghilimelele de rigoare intr-o saptamana 10 zile nu mai este, daca persista poate sa fie altceva. Cancerul de buza apare ca un mic herpes, ca o mica julitura pe buza infectioare, pe locul unde tii tigara", spune Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog.

Statistic, pe suprafata buzelor apar doua forme de cancer care nu sunt extrem de agresive. Daca mergeti la medic imediat ce observati modificarile.

 

Sursa: Pro TV