Sucul de fructe poate afecta ficatul. De ce riscati sa ajungeti la ciroza din cauza acestui produs "sanatos"
“Aveti ficatul gras!" sau "Suferiti de steatoza hepatica!''. Mai bine de o treime dintre persoanele care fac o ecografie de abdomen total afla de la medic aceasta informatie.
Ficatul gras sau steatoza hepatica inseamna ca, in interiorul celulelor hepatice, se depune grasime. Iar depunerile deja depasesc 5 % din greutea organului. Ficatul unui adult citareste aproximativ 1,5 kilograme. Continuarea nu este deloc optimista: steatoza poate evolua de la ficat gras simplu cu trans-aminaze normale pana la steato- hepatita.
Daca ar evolua, boala mai are doua statdii din care ultima - si cea mai grava - este ciroza hepatica. Mai exact, organul nu mai functioneaza. Traiectoria poate fi schimbata, prin controlarea factorilor care determina incarcarea cu grasime a ficatului.
Nivelulul grasimilor din singe trebuie verificat anual. De asemenea, toxicele hepatice trebuie indepartate. Alcoolul, frecvent in randul barbatilor. Iar la femei - medicamentele luate haotic. Trebuie acordata atentie si afectiunilor care pot duce la ficat gras - un diabet ori o hipo-tiroidie nediagnosticata.
Cauza majora se vede insa cu ochiul liber, cand va uitati in oglinda - abdomenul incarcat de grasime. Din acest motiv, medicii recomanda reducerea portiilor de hrana cu o treime. Apoi, intrece mesele principale ale zilei sa consumati doar apa. Evitati sucurile de fructe, nu si fructele intregi.
Dr Mihaela Bilic, nutritionist: “Sucul de fructe poate solicita excesiv ficatul. Fructoza din fructe e metabolizeaza doar la nive hepatic si poate duce la o problem de ficat gras, cresteri de colesterol prin exces de fructe.”
In toate aceste diete, un sprijin important il reprezinta miscarea fizica. Activitatea musculara conduce inclusiv la redistribuirea grasimii inglobate in celulele hepatice. Vin ajutor si doua formule de plante, care se administreaza alternativ. In formula 1, gasim armurariu, anghinare, radacina de papadie.
Doctor Carmen Nonn: “O formula testata clinic care a dovedit scaderea transaminazelor, cresterea calitatii vietii pacientilor cu hepatitia si ameliorarea imaginii ecografice in ficatul steatozic, deci ficatul gras”.
Din armurariu se extrage silimarina. Aceasta impiedica patrunderea toxicelor in celula hepatica. Simultan, creste capacitatea de regenerare a acestor celule.
La fiecare 3 luni, se poate alterna cu formula 2 hepato-protectoare compusa din ganoderna, turmeric, anghinare si shitache.