Studiu: Persoanele inalte ar fi mai predispuse sa dezvolte cancer, sustin cercetatorii suedezi
Persoanele mai inalte, indeosebi femeile, ar fi mai susceptibile sa dezvolte diferite tipuri de cancer decat cele scunde, se arata intr-un nou studiu dezbatut in prezent de experti, relateaza AFP.
Potrivit acestei ample cercetari realizate pe circa 5 milioane de suedezi adulti, nascuti intre 1938 si 1991, riscul de cancer ar creste cu 10% la barbati si cu 18% la femei la fiecare 10 centimetri in plus, relateaza Agerpres.
Acest lucru inseamna ca o femeie de 1,72 metri risca cu 18% mai mult sa dezvolte un cancer fata de una de 1,62 metri.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Rezultatele studiului, care nu a fost publicat inca, au fost prezentate la Barcelona, la o Conferinta a Societatii europene de endocrinologie pediatrica, de catre dr Emeli Benyi de la Institutul suedez Karolinska. Ele confirma precedentele studii, care stabilisera deja o legatura intre inaltime si cancer, dar care se desfasurasera pe un esantion de populatie mult mai mic.
Cercetarea suedeza a ajuns la concluzia ca femeile inalte risca cu 20% mai mult sa dezvolte cancer la san la fiecare 10 centimetri in plus, iar barbatii si femeile cu inaltime superioara mediei prezinta un risc mai mare cu 30% sa faca melanom.
Un studiu precedent, publicat in 2013 in Statele Unite, aratase ca femeile inalte risca cu 13% mai mult sa faca anumite tipuri de cancer (san, ovare, rect, sange, tiroida) la fiecare 10 centimetri suplimentari. Autorul studiului subliniase ca tipurile de cancer rezulta "dintr-un proces legat de crestere", fiind logic sa se creada ca hormonii de crestere pot "mari riscul de cancer".
Noul studiu a fost primit totusi cu circumspectie de experti, care apreciaza ca nu aduce prea multe noutati si ca incertitudinile persista, indeosebi in ceea ce priveste luarea in considerare a celorlalti factori de risc (fumat, ereditate, obezitate, sedentarism) in cancer. "Chiar daca studiul este solid, nu vad cum ar putea contribui in mod util la prevenirea cancerului", spune profesorul David Coggon de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), referindu-se la faptul ca inaltimea nu poate fi modificata.
Profesorul Mel Greaves de la Institutul pentru cercetari asupra cancerului din Londra afirma ca "persoanele inalte nu trebuie sa se ingrijoreze" prea mult, deoarece principalul risc de cancer nu este inaltimea.