Studiu: O substanta din cartofii prajiti creste riscul de dezvoltare a cancerului
Acrilamida din anumite alimente, cum ar fi biscuitii sau chipsurile, prezinta un risc pentru sanatatea publica, confirma Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) intr-un aviz stiintific publicat joi.
Aceasta substanta chimica poate creste riscurile de cancer la consumatori. Acrilamida este un compus chimic ce se formeaza in alimentele bogate in amidon in timpul procesarii la temperaturi inalte, cum ar fi prajirea, coacerea si frigerea. Prin urmare, biscuitii, chipsurile, cartofii prajiti, cafeaua, cerealele sau pâinea prajita pot contine acrilamida.
EFSA a facut o evaluare a riscurilor existentei acestei substante in alimentatie pe baza a circa 100 de studii stiintifice si a datelor strânse de la consumatori, ONG-uri si din sectorul industriei agro-alimentare, relateaza 7sur7.be. Studii realizate pe animale au aratat ca substanta este genotoxica si cancerigena, acest compus putând, prin urmare, sa deterioreze ADN-ul si sa provoace cancere. Autoritatea Europeana a ajuns la concluzia ca acrilamida poate mari riscul de dezvoltare a unui cancer, subliniind ca cei mai expusi sunt copiii, relateaza Agerpres.
Opinia EFSA nu are valoare de constrângere, insa poate determina Uniunea Europeana si statele membre sa prevada limitarea expunerii consumatorilor la aceasta substanta, prin modificarea obiceiurilor alimentare sau de pregatire a alimentelor ori prin intarirea controlului asupra productiei alimentare.
Inca din 2011 Comisia Europeana recomanda tarilor membre ale UE sa efectueze anchete atunci când nivelurile de acrilamida din produsele alimentare depasesc anumite valori de referinta.