Strabismul, cea mai frecventa afectiune oculara in copilarie. Situatiile in care se impune operatia
Observati ca micutul nu priveste corect? Strabismul este o afectiune frecventa in copilarie. In unele cazuri, ochelarii pot rezolva problemele de vedere. Insa exista situatii cand se recomanda operatia.
Strabismul este cea mai frecventa afectiune oculara in copilarie. Aceasta impune operatie. Insa cand deviatia strabica este mica, sunt suficiente exercitiile ortoptice. Vedem imediat in ce constau.
Strabismul se poate constata la nastere. Uneori debuteaza in primele 2-3 luni de viata. In aceste situatii, interventia chirurgicala trebuie facuta cat mai devreme. Doar in felul acesta creierul va folosi imaginile provenite de la cei doi globi oculari.
Insa boala apare cel mai frecvent dupa varsta de 2 ani.
Dr. Mihaela Dragomir, medic primar oftalmolog: "Prima recomandare de tratament este corectia optica, adica ochelari care se pot prescrie si la varsta mica. Si pe urma se asociaza de multe ori ocluzia, adica se acopera ochiul care e mai bun.
In acest mod, ochiul cu probleme este fortat sa revina in pozitie centrala. Iar creierul va folosi imaginea furnizata. In caz contrar, apare urmatoarea situatie: se instaleaza asa numitul ochi lenes sau ambliopia, adica vederea pe ochiul deviat scade din ce in ce mai mult. Si daca trece o anumita perioada lunga de timp, e foarte greu sa reeduci acel ochi".
Daca deviatia strabica nu poate fi astfel corectata, se recomanda operatia care aliniaza cei doi globi oculari. Dupa interventie, e posibil ca micutul sa aiba nevoie de stimularea ochiului cu probleme. Aceasta se face prin exercitii ortoptice care au indicatii clare.
Dr. Daniela Cioplean: "Se fac atunci cand pozitia ochilor este aproape de normal pentru a stimula capacitate noastra de vedere cu ambii ochi".
Exercitiile nu sunt recomandate dupa varsta de 6 ani.
Dr. Daniela Cioplean: "Daca un copil are un strabism convergent mare, adica ochii spre nas si face exercitii ortoptice in loc sa se alinieze prin chirurgie si se asteapta ca prin aceste exercitii sa se indrepte ochii, este foarte posibil ca la un moment dat sa vada dublu".
Exista si exercitii computerizate interactive. Medicul urmareste pe calculator, de la distanta, evolutia pacientului. In acest fel decurge tratamentul ochiului lenes.
Dr. Daniela Cioplean: "Se numesc exercitii de evergenta si sunt indicate la persoane care au unghiuri foarte mici de strabism si la care nu exita o vedere foarte performanta in spatiu, sau la persoane care nu reusesc sa-si mentina un tonus bun cand privesc de aproape si ochii scapa de sub control".
Softurile ajuta si adultii diagnosticati cu ochi lenes. Aceasta, desi multa vreme s-a crezut ca, in cazul lor, nu exista tratament. Atentie! Un copil diagnosticat cu strabism trebuie monitorizat regulat pana la 18 ani, cand ochiul isi intrerupe cresterea.