Statul pe telefon, pe întuneric, are consecințe grave asupra sănătății

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 21 Noiembrie 2017 07:48
Categorie: CSID

În aceste săptămâni, la ora 5 după-amiaza este deja întuneric. Efortul ochilor de adaptare este imens. Iar strălucirea şi intensitatea culorilor sunt percepute intens.

Analizăm deci expunerea excesivă, pe întuneric, la lumina unui ecran. Care sunt consecinţele patologice? Vorbim, în mod evident, de o suferinţă a ochilor, dar şi despre probleme neurologice.

Noaptea, intensitatea unui ecran luminos e foarte puternică. Culorile devin mai puternice, imaginea se mișcă rapid, iar capacitatea ochiului uman de a face ulterior acomodația – adică de a privi corect la distanță – dispare. Acest fenomen dispare după o oră petrecută în fața unui ecran, fără alte surse de lumină în jur.

Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog:În special la copii, adolescenți și adulții tineri, cu cât stau mai mult la display-uri mici, cu atât e posibil să le crească miopia și să apară miopia la cei care nu au. Și nu o au în bagajul lor ereditar. Dacă un copil are, în clasa a 3-a, -4 sau -5 și merge în același ritm, la cât ajunge?”

La ora actuală, pentru copiii cărora le crește accelerat dioptria și care nici nu pot renunța la tablete, telefoane, calculatoare, tratamentul este o diluție foarte slabă de atropină. Se administrează în timpul somnului.

Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: „Pe scurt, se administrează picături de atropină seara, la culcare, dar i se dă corecția maximă și această dilatare a pupilei și blocarea acomodației face ca evoluția miopiei să fie foarte lentă sau aproape deloc.”

Rezolvarea e nouă și vine pe fondul obsesiei celor mici pentru ecrane de orice fel. După ce ochiul își încheie creșterea, există rezolvare cu ajutorul laserelor.

Dr.Mihaela Simion, medic primar oftalmolog: „Dacă dipotria s-a oprit din evoluție și pacientul are peste 19-20 de ani și toate investigațiile care, în principiu, sunt cam trei la număr, pacientul poate fi operat cu laser.”

Ne adresăm proaspeților părinți, care nu se confruntă încă cu obsesia celor mici pentru aceste dispozitive. De la naștere și până la doi ani, globii oculari cresc într-un ritm amețitor, asemenea creierului copiilor. Sunt doi ani în care e recomandat să duceți bebelușul la un control oftalmologic.

Dr. Daniela Ciolpean, medic primar oftalmolog: „Un copil se naște și se naște cu o dioptrie normală pentru vârsta lui. Dacă nu luăm măsuri rapide pentru ca un ochi să se dezvolte în același ritm cu celălalt, practic ochiul nu va mai putea fi recuperat mai târziu”.

De aceea, controlul oftalmologic este obligatoriu, in primele zile de viață.
 

Sfatul medicilor. Cum ne menținem sistemul imunitar puternic în perioada postului
Sfatul medicilor. Cum ne menținem sistemul imunitar puternic în perioada postului
CSID
Aspirina și paracetamolul pot produce reacții alergice. Avertismentul medicilor
”Gripa nu se tratează cu antibiotice”. Avertismentul medicilor
Cum poate provoca o banală infecție în gât dureri abdominale la copii
De ce este periculos să consumați grepfrut atunci când luați medicamente
Reacțiile adverse la medicamente, confundate cu alergiile. Cum le puteți diferenția
De ce nu se recomandă folosirea bicarbonatului pentru îndepărtarea tartrului
Gripa
Răcelile copiilor se pot transforma în afecţiuni mult mai grave. În organism apar toxine