Sfatul medicilor. Cum ne menținem sistemul imunitar puternic în perioada postului
Țineți post în această perioadă? Organismul dumneavoastră va secreta enzime care digeră doar plantele, iar bacteria enzimatică necesară procesariii cărnii va fi la pământ.
În plus, veți crea așa-numita presiune selectivă pe bacteriile din colon. Care este, deci, atitudinea rațională față de mâncare, în această perioadă? Nu ratați, măcar din când în când, o porție de pește.
În interiorul colonului, găsim două tipuri de bacterii. Unele care digeră vegetalele, numite bacterii de fermentație, și altele care sunt însărcinate cu asimilarea produselor de origine animală, numite bacterii de putrefacție. În timpul unui post prelungit sau în cazul unei diete bazate integral pe vegetale se întâmplă următorul fenomen:
”Vegetarenii fac o presiune selectivă asupra microbiotei în sensul că favorizează devoltarea sau creștere proporției de microorganisme implicate în degradarea produselor vegetale”, explică Dr. Octavian Popescu.
Acesta este un dezechilibru care are impact negativ asupra sistemului imunitar. De aceea, măcar atunci când sunt dezlegările la pește, profitați de ele și mâncați o porție, două. Balanța devine mult mai echilibrată. Inclusiv microbiota, bacteriile bune alături de care trăim, are de câștigat.
Pe de altă parte, principiul corect al postului și care e în favoarea organismului uman înseamnă mai puțină mâncare. Nu produse vegetale în cantități uriașe, pe motiv că nu satură. Mai puțină mîncare înseamnă să vă ajutați sistemul imunitar. Explicația vine tot de la microbiota.
Încă o greșeală apărută frecvent în post: mese cu prea mult zahăr și grăsimi vegetale. Prea mult zahăr și grăsimi vegetale înseamnă, din nou, haos în interiorul organismui uman. Nicio legătură cu postul.