Culoarea ochilor ar putea reprezenta un indicator al starii de sanatate si este asociata cu rezistenta la durere
Culoarea ochilor ar putea fi considerata un indicator al starii de sanatate si este asociata cu rezistenta la durere si riscul de diabet, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Pittsburgh din Statele Unite.
Curioasa asociere dintre culoarea ochilor si starea de sanatate ii fascineaza pe oamenii de stiinta de foarte multi ani, ducand la realizarea unor studii potrivit carora culoarea ochilor influenteaza nivelul de rezistenta la durere, riscul de diabet, rapiditatea rationamentelor mintale si chiar cateva aspecte insolite, precum modul de aruncare a unui Frisbee si felul de a tine in mana un pahar cu alcool, informeaza dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Cel mai recent element in acest mozaic stiintific a fost adus de cercetatorii de la Universitatea din Pittsburgh. Ei au descoperit ca femeile caucaziene cu ochi de culoare deschisa - albastri sau verzi - par sa tolereze mai bine durerea fizica si suferinta psihica in comparatie cu femeile caucaziene cu ochi negri sau caprui.
Inna Belfer, profesor la Universitatea Pittsburgh, spune ca studiul ei, realizat pe 58 de femei insarcinate, a relevat faptul ca pacientele cu ochi de culori deschise par sa aiba parte de mai putina durere in timpul nasterii.
Totodata, femeile cu ochi de culoare deschisa sufera mai putin din cauza anxietatii dupa nastere, prezinta rate mai scazute de depresie si au mai putine ganduri negative. Aceste dezvaluiri au fost facute de coordonatoarea studiului in cadrul conferintei anuale organizate de American Pain Society.
Cercetatorii sunt de parere ca vor avea nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a identifica motivele din spatele acestor diferente, insa ei considera ca totul se datoreaza unor legaturi de natura genetica.
Pana de curand, se credea ca exista o singura mutatie genetica care determina culoarea albastra a ochilor si o alta pentru culorile inchise.
"Insa aceasta ipoteza este pur si simplu o absurditate", a declarat Jari Louhelainen, medic in stiinte biomoleculare la Universitatea John Moores din Liverpool. "Asa cum stim deja, culoarea ochilor are la baza 12 sau 13 variatii individuale ale genelor umane".
"Acesti markeri genetici ne ofera o sansa buna de a prezice culoarea ochilor unei persoane. Putem sa o prezicem cu o acuratete de 70-90%", a explicat Jari Louhelainen, care, pe baza studiilor sale genetice, ajuta specialistii in medicina legala sa identifice victimele unor crime sau accidente, cu ajutorul ramasitelor pamantesti ale acestora.
Atunci cand vine vorba de a explica motivul pentru care culoarea ochilor ar putea influenta starea de sanatate, o posibila explicatie este aceea ca genele care determina culoarea sunt multifunctionale. "Aceste gene fac si alte lucruri in corp. Una dintre ele, NCX-4, asociata cu ochii de culoare inchisa, controleaza multe proteine, iar una dintre acestea a fost asociata recent cu durerea", a spus medicul Louhelainen.
Alte gene care sunt asociate cu melanina, pigmentul care determina o culoare inchisa a ochilor, au fost si ele asociate cu durerea. Sindromul Dubin-Johnson, o maladie hepatica mostenita, care determina o pigmentare maronie a celulelor ficatului, este asociat cu aparitia depozitelor de melanina. Simptomele includ dureri si oboseala.
Melanina ar putea fi vinovata si de predispozitia mai scazuta a persoanelor cu ochi caprui pentru alcool. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat Georgia din orasul american Atlanta pe 12.000 femei si barbati a descoperit ca persoanele cu ochi de culoare deschisa consuma cantitati de alcool considerabil mai mari decat cele cu ochi in nuante inchise. Motivul pentru care oamenii cu ochi caprui beau mai putin alcool - si sunt astfel mai putin predispusi la alcoolism - consta in faptul ca ei au nevoie de mai putin alcool pentru a se imbata.
Melanina nu determina doar culoarea ochilor, ea este si un bun izolator pntru conexiunile electrice dintre celulele neuronale. Cu cat exista mai multa melanina in creier, cu atat acesta opereaza mai eficient si mai rapid, afirma autorii aceluiasi studiu, publicat in Personality and Individual Differences.
Acest avantaj care tine de procesarea rapida a informatiilor poate sa explice motivul pentru care oamenii cu ochi caprui au timpi de reactie mai rapizi decat persoanele cu ochi albastri si motivul pentru care ei sunt mai buni atunci cand vine vorba sa arunce un Frisbee si la jocul de tenis, afirma un studiu publicat in Perceptual and Motor Skills.
Ochii albastri stimuleaza studiul
Descoperiri similare au aparut si in urma unui experiment realizat in 1991 pe aproximativ 100 de voluntari, coordonat de Anthony Fallone, doctor in psihologie la Universitatea Edinburgh.
El a ajuns la concluzia ca studentii cu ochi inchisi la culoare au obtinut rezultate semnificativ mai bune la mai multe teste de inteligenta in care viteza de rationament oferea un avantaj. "Ochiul este atat de strans legat neurologic de creier incat poti sa spui ca el este singura parte a creierului care poate fi vazuta din afara. Se pare ca ochiul detine indicii vitale pentru functionarea creierului".
Si asta nu este tot. Se pare ca reactiile mai lente ale persoanelor cu ochi albastri par sa insemne ca acestea gandesc intr-o maniera mai chibzuita, strategica. Intr-un test realizat de Universitatea Louisville din Statele Unite, studentii cu ochi albastri au avut mai mult succes in activitatile care necesitau planificarea si structurarea timpului, precum golf, cross-country si pregatirea pentru examene.
Toate persoanele cu ochi albastri sunt inrudite intre ele
Ochii albastri reprezinta o dezvoltare noua in evolutia umana. Cercetatorii de la Universitatea Copenhaga spun ca mutatia genetica vinovata de aparitia ochilor albastri a aparut din intamplare, intr-o zona de pe tarmul Marii Negre, la un singur individ, care a trait in urma cu 6.000-10.000 de ani si care este responsabil pentru existenta tuturor persoanelor cu ochi albastri din prezent.
Aceasta schimbare genetica nu produce culoarea albastra in iris, ci mai degraba anuleaza mecanismul care produce pigmentul maroniu melanina. "La inceput, cu totii am avut ochi caprui", a explicat Hans Eiberg, genetician la universitatea daneza. Una dintre teoriile care incearca sa explice acest fenomen spune ca vremea rece si cerul intunecat a contribuit la raspandirea acestei schimbari a culorii ochilor.
Lipsa melaninei a facut, totodata, ca pielea oamenilor sa se deschida la culoare, iar o piele deschisa este mai eficienta in producerea vitaminei D, vitala in climatul nordic, unde exista mai putina lumina solara, necesara corpului pentru a sintetiza aceasta vitamina.
Ochii albastri filtreaza de asemenea mai putina lumina, iar oamenii cu astfel de ochi vad putin mai bine in conditii de luminozitate scazuta.
Totusi, o sensibilitate crescuta la lumina ii face pe oamenii cu ochi albastri mai expusi in fata riscului de aparitie a sindromului denumit "degenerare masculara cauzata de varsta" (AMD), ce apare atunci cand celulele sensibile la lumina aflate in spatele ochiului incep sa moara, ducand la aparitia orbirii, a explicat Francesc Marchetti de la London College of Optometrists. Acelasi fenomen se aplica si in cazul persoanelor cu ochi verzi.
Culoarea ochilor este asociata cu diabetul
Diabetul de tipul 1 este un alt risc asociat cu ochii albastri. Un studiu realizat in 2011 de cercetatorii italieni a confirmat o serie de analize anterioare potrivit carora oamenii cu ochi albastri sufera intr-un numar disproportionat de mare de aceasta maladie.
Savantii au descoperit ca in randul persoanelor diagnosticate cu diabet de tipul 1 din Lazio si Sardinia, 21% aveau ochi albastri, in timp ce in randul populatiei generale doar 9% dintre oameni au ochii albastri.
Trei gene asociate cu nuantele deschise ale ochilor sunt "suspectate" ca ar fi implicate in dezvoltarea diabetului.
Ochii albastri ar putea fi asociati si cu probleme auditive
Mai multe studii au descoperit ca muncitorii cu ochi in nuante deschise sunt mai expusi in fata riscului de a suferi de tulburari auditive in fabricile in care nivelul de zgomot este ridicat.
Cercetatorii de la National Hospital for Neurology and Neurosurgery din Londra sugereaza, de asemenea, ca melanina ar putea proteja celulele nervoase din creier contra leziunilor cerebrale induse de zgomot.
In mod neasteptat, culoarea ochilor pare sa influenteze si personalitatea. In 1997, autorii unui studiu aparut in Journal of Social Psychology afirmau ca oamenii cu ochi albastri sunt mult mai putin predispusi sa faca dezvaluiri despre ei insisi in discutiile purtate la psiholog. Studii ulterioare au confirmat aceasta descoperire.
Potrivit psihologilor germani, autori ai unui studiu publicat in 2006, copiii cu ochi albastri sunt mai inhibati in comportamentele lor decat copiii cu ochi de culori inchise. De asemenea, copiii cu ochi albastri au mai multa grija de lucrurile noi pe care le primesc.
In 2010, cercetatorii din Cehia au descoperit ca barbatii cu ochi caprui sunt considerati de populatia generala ca fiind mai dominanti in comparatie cu barbatii cu ochi albastri. Oamenii par sa asocieze ochii albastri cu frageda pruncie, iar adultii cu ochi albastri par astfel mai copilarosi. Culoarea permanenta a ochilor se stabilizeaza dupa varsta de noua luni a bebelusilor, intrucat organismul uman are nevoie de timp pentru a produce o cantitate suficienta de melanina care sa "intunece" culoarea ochilor. In anumite cazuri, la anumiti bebelusi, culoarea definitiva a ochilor se stabilizeaza abia dupa 18 luni.