Bolile banale, care sunt greu de identificat chiar si pentru medici, din cauza simptomelor "variabile" si "nespecifice"
Anumite boli sunt foarte greu de identificat chiar si pentru medici. CNN publica o lista a afectiunilor care sunt descoperite de doctori dupa mai multe investigatii si dupa un timp indelungat.
"Numeroase simptome sunt variabile si nespecifice, depinzand de persoana", a declarat David Fleming, presedintele Colegiului American al Medicilor si profesor de medicina la Universitatea din Missouri, pentru CNN, citat de Mediafax.
Sindromul colonului iritabil
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Anumite boli sunt dificil de diagnosticat deoarece nu exista un test care sa le dovedeasca existenta. Pentru a fi identificate, doctorii trebuie sa elimine toate celelalte posibilitati, diagnosticul fiind astfel unul "prin eliminare", spune Fleming. Este si cazul sindromului colonului iritabil, o boala cronica ce afecteaza intestinul gros si cauzeaza dureri abdominale, crampe, diaree si/sau constipatie.
Boala celiaca
Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. In medie, este nevoie de la sase pana la 10 ani pentru ca boala sa fie diagnosticata corect. Cei care sufera de boala celiaca au probleme digestive atunci când consuma alimente ce contin gluten (cum ar fi grâu, orz, secara), jumatate dintre persoanele diagnosticate cu aceasta boala experimentând diareea si pierderea in greutate.
Fibromialgia
Fibromialgia este o boala cronica ce se caracterizeaza prin dureri ale muschilor si ale tesutului moale, dar care implica simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu gasesc o cauza pentru durerile si oboseala pacientului, il diagnosticheaza pe acesta cu fibromialgie. "Daca merg la reumatolog, pacientii sunt diagnosticati cu fibromialgie, dar daca merg la gastroenterolog sunt diagnosticati cu sindromul colonului iritabil", sustine doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicina de investigatie la Universitatea Yale.
Artrita reumatoida
Artrita reumatoida este o boala care afecteaza articulatiile. "Stadiile de inceput ale bolii pot fi aceleasi cu cele ale multor alte afectiuni. Uneori este doar o senzatie de durere sau rigiditate la nivelul articulatiilor, ce ar putea fi cauzata de o multime de lucruri diferite", sustine David Fleming.
Scleroza multipla
Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorteala, slabiciune, furnicaturi, dar nu este intotdeauna cazul.
"Scleroza multipla poate fi episodica", afirma Eugene Shapiro deoarece anumite simptome apar si dispar.
Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai putin severe.
Boala Lyme
Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare si simptomele asemanatoare racelii fac ca aceasta sa fie usor de confundat cu alte afectiuni.
Un test de sange poate verifica anticorpii bolii Lyme in sange, dar acestia nu apar decât la cateva saptamani dupa infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important sa se scape imediat de capusa si sa se consulte rapid medicul.
Lupusul
Semnul cel mai distinctiv al lupus - o alta boala inflamatorie cronica - este o eruptie in forma de fluture pe obrajii pacientului, dar aceasta nu este prezenta in toate cazurile. Pentru cei care nu dezvolta eruptii cutanate diagnosticul poate fi un proces lung si dificil, spune Shapiro.
"Lupusul poate sa se manifeste in moduri diferite, poate afecta articulatiile, rinichii, creierul, pielea si plamanii, iar simptomele pot sa semene cu cele ale altor boli", precizeaza medicul.
Nu exista o singura metoda prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urina si sange, alaturi de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.
Apendicita
Se poate crede ca un apendice inflamat sau spart ar trebui sa fie usor de identificat, dar uneori se intampla sa nu fie asa. Simptomele tipice apendicitei includ greata, durere si sensibilitate in jurul buricului si, eventual, o febra usoara. Dar nu intotdeauna.
"Uneori oamenii au dureri, dar apoi se rupe apendicele si durerea se amelioreaza, astfel ca ei cred ca sunt in regula", spune Shapiro.
Diabetul
"Sunt persoane cu valori crescute ale zaharului din sange care nu merg in mod regulat la doctor, asa ca diabetul nu poate fi diagnosticat", afirma Shapiro. "Ei nu realizeaza ca au o problema decat atunci cand aceasta devine grava si incepe sa le fie afectata vederea sau sa simta amorteala in picioare sau maini", mai spune el.
Pentru a fi evitate respectivele probleme, trebuie observate simptomele timpurii precum setea sau foame a crescute, urinarea frecventa, pierderea brusca in greutate si oboseala.
Alte afectiuni care sunt dificil de identificat de catre medici sunt sindromul ovarului polichistic, endometrioza, migrenele, cefaleea cluster, hipotiroidismul si bolile inflamatorii intestinale.