Spalarea mainilor, mai eficienta impotriva virozelor decat vitamina C. Alimentele care au luat contact cu pamantul

08-11-2016 08:44


Orice aliment care a luat contact cu pamantul aduce cu sine si riscul de contaminare cu virusurile hepatitice A si E. Pe aceeasi cale va puteti infecta cu paraziti intestinali si microorganisme care pot determina boli diareice grave.

Toti acesti microbi insa pot fi eliminate in mai putin de un minut. Se curata suprafata unghiilor prin contact cu palma, se curata si inelele. Se inchide apa cu antebratul, nu cu degetele. Se apasa pe clapeta de la toaleta cu servetelul. Am descris cateva practici utile in preventia bolilor infectioase.

Hepatitele A si E sunt autolimitate, nu se cronicizeaza.

Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Salata creste pe pamant si de multe ori intre frunzele ei gasim tarana. Pamantul pe un aliment iti arata ca poate fi contaminat cu dejectii, cu fecale, cu urina si poate fi un vector alimentul respectiv pentru transmitea hepatitelor A si E."

Tot simpla atingere de pamant a unui aliment inseamana o posibila contaminare cu paraziti intestinali si micro-organisme care pot determina boli diareice grave. Afectiunile pot fi prevenite prin spalarea mainilor si clatirea cu apa din abundenta a respectivelor alimente.

Dr. Stefan Lazar, medic primar boli infectioase: "Daca avem contact cu surse potentiale de infectie care sunt raspandite peste tot - microbii care ne afecteaza vor si ei sa traiasca. Simpla spalare pe maini inlatura in mod mecanic acesti microbi."

La final, inchedeti robinetul cu antebratul, nu cu degetele. Jetul puternic de apa este mai bun decat solutiile antibacteriene. Gelurile antiseptice, cu un continut ridicat de alcool, distrug atat bacteriile rele, cat si pe cele protectoare ale pielii.

Spalarea mainilor este o actiune profilactica mai eficienta impotriva virozelor respiratorii decat administrarea vitaminei C. Reduce cu mai mult de 90% infectiile digestive. Folositi mai degraba sapun lichid, combinat cu substante emoliente, decat solid.

Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Sapunul nu este steril, nu inseamna ca sapunul daca este detergent ar putea sa ne fereasca de contactul cu microbii, nu doar curata pielea, dar el poate pastra pe suprafata lui microbi."

Stergerea cu un prosop umed anuleaza actiunea dezinfectanta a spalarii. Este plin de germeni. La fel se intampla si cand folositi aparatele cu aer cald. Microorganismele traiesc in fanta de evacuare si se imprastie fara probleme pe maini.

Cand va spalati pe maini? Inainte de masa, inainte de a fuma. Inainte de a merge la toaleta, in felul acesta reduceti la jumatate riscul unei infectii urinare, dar si dupa ce mergeti la toaleta, dupa ce manipulati scutece de unica folosinta, dupa ce tusiti, dupa ce umblati cu bani, cele mai murdare obiecte.