Situatiile in care este obligatoriu sa faceti testul HIV. Perioada in care virusul nu poate fi depistat de analize
Testarea HIV se face gratuit in centrele Directiilor de Sanatate Publica judetente si in toate maternitatile, fara sa fie nevoie de trimitere de la medicul de familie.
Analiza e recomandata o data pe an. Iar daca stiti ca v-a lezat pielea un obiect posibil infectat, mergeti cit mai repede intr-un astfel de loc specializat. Exista medicatie care se ofera in primele 24 de ore de la contactul cu risc ridicat.
Dr. Catalin Apostolescu, medic prima boli infectioase: “Testarea pentru HIV e gratuita, si este obligatorie la casatorie, la femeia gravida. Acolo unde nu se face gratuit pretul e de 25 de lei, e cit doua pachete de tigari”.
In fiecare judet exista centre unde testarea se face gratuit. HIV se gaseste in fluidele sexuale ale unei persoane infectate. Poate fi transmis prin contact intim neprotejat de prezervativ. De asemenea, virusul este prezent in singele persoanelor infectate.
Riscul de transmitere de la mama la fat - intrauterin sau la naștere - este de 30%. Poate fi redus insa pana la pragul de doua procente. Pasii sunt: administrarea de medicamente anti-retro-virale, nasterea prin cezariana si evitarea... alaptarii.
Daca aveti vreo suspiciune de infectare - spre exemplu cu un instrument medical - mergeti urgent intr-o sectie de boli infectioase.
Dr. Luminita Ene, medic primar boli infectioase: “Ideal ar fi sa vina in primele ore de la accident, primele 4 ore. E rau sa astepte, cu cit asteapta mai mult cu atat posibilitatea de a interveni sa facem profilaxie e mai redusa.”
Protocolul international impune testarea pentru HIV, hepatita B si hepatita C. Medicul nu are cum sa vada, in acest moment, daca ati fost infectat in accident, ci daca aveati deja una dintre aceste infectii. Specialistul va prescrie, apoi, tratament medicamentos profilactic. Veti primi si recomandarea de a repeta analizele la trei si, respectiv, sase luni.
Contactele intime neprotejate de prezervativ prespun acelasi risc de infectare ca ranirea accidentala. Cum sansele sunt greu de evaluat, nu exista protocoale clare pentru medicatia profilactica.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: “HIV nu da semne genital sub nici o forma si are o fereastra serologica care poate sa ajunga pina la 6 luni”.
In aceasta asa-numita ''fereastra serologica'', virusul exista in singele unei persoane infectate, dar organismul nu a produs inca anticorpi. Or, testarile medicale cunoscute pina acum apreciaza prezenta anti-corpilor si NU a virusului - deci pot da un rezultat fals negativ.
In tot acest timp, o persoana infectata care nu stie de conditia sa poate transmite virusul prin contact intim, neprotejat de prezervativ, si prin intermediul singelui.
Sursa: Pro TV
Etichete: infectari, virus, hiv, testare, analize, maladie,
Dată publicare:
15-07-2016 11:02