Sfaturile unui celebru psihoterapeut pentru cuplurile cu copii. Cum isi pot regasi intimitatea
V-am povestit cum ar vrea cei mici sa relationati cu ei, in functie de nivelul de dezvoltare la care se afla. Dar inainte de orice copil a existat un cuplu. Astazi, incercam sa ajutam la intelegerea unei vechi dileme.
De ce aparitia unei noi vieti e resimtita, de multe ori, drept amenintare pentru integritatea parteneriatului deja existent? Primim explicatii si posibile solutii de la psihoterapeutul Esther Perel, o veritabila autoritate in domeniu.
Bebelusul ia toata energia familiei si astfel terenul pentru conflicte e pregatit. Psihoterapeutul Esther Perel vine cu o teorie interesanta, ce poate ajuta la atenuarea situatiilor
“Pe de-o parte ai romantismul si, pe de alta parte - atasamentul de parinte. Aceste doua lucruri se bat cap in cap! Nu poti sa fii complet devotat copilului si sa speri ca relatia ta cu partenerul va supravietui. Dar, in loc sa va certati: "Cum poti sa te gindesti la sex chiar acum?Si el: ''Cum poti sa te gindesti la copil tot timpul!'', puteti sa va multumiti unul altuia: 'Iti multumesc ca tu te gindesti la ceea ce te gindesti pentru ca, altfel, ar fi o parte din mine pe care as ignora-o!". Asta e primul lucru. “
“Bebelusul are pielea foarte fina. E foarte dificil sa te duci la partenerul tau, care nu are pielea atit de fina si are 45 de ani, 35, chiar si 25 de ani”, spune Esther Perel. “Si e un efort real sa separi, in mintea ta. Sa pui bariera intre cele doua tipuri de … piele, intr-un mod pe care nu l-ai mai facut inainte. Dar trebuie sa intelegi ca nu esti dependent de actul intim ca atare, ci de placerea erotica, care inseamna atingeri, miros, sensibilitate, de fapt activarea tuturor simturilor.”
“Esti angajat, asadar, intr-o forma de intimitate cu partenerul tau si pe aceasta trebuie sa o mentii. Putem sa traim fara relatii intime, dar nu putem supravietui fara mangaieri. Atingerea este vitala pentru existenta umana.
Si a treia problema- dilema pe care o descopera proaspetii parinti: ''Dorm sau nu cu bebelusul in aceeasi camera?''
“E placut sa stai cu bebelusul tau in aceeasi camera. Dar, peste citiva ani, voi, ca parinti, veti vrea sa iesiti intr-o noapte undeva. Atunci o sa va simtiti vinovati. Veti simti ca nu sunteti parinti buni, ceea ce inseamna ca, tot timpul, ati pus nevoile copilului pe primul loc”, spune Esther Perel. “Si, pe lunga lista a nevoilor reale ale copilului sunt parintii lui, care trebuie sa pastreze intre ei o relatie intima. Asta inseamna cuplu. Daca acest cuplu nu merge, nu exista familie! Faca respecti aceasta relatie intima, nu faci un lucru bun doar pentru tine, ci si pentru copilul tau! Pentru ca voi doi sa fiti, si in urmatorii zece ani, un cuplu, linga acel copil.”
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, bebelus, familie, cuplu, relatii, psihoterapeut, parteneri,
Dată publicare:
10-06-2016 15:35