Sfaturi de prim-ajutor in caz de cutremur sau inundatii. Ce trebuie sa contina kitul pentru calamitate
Nimanui nu ii place sa se gandeasca la imprejurari dificile, amenintatoare de viata. Totusi, ne putem trezi oricand intr-un asemenea scenariu.
Discutam cu un expert in situatii de urgenta, care ne spune ce sa avem la indemana pentru a fi pregatiti de orice calamitate. Cutremure, inundatii si, in general, orice stare de alerta. Ne facem, asadar, bagajele, pentru primul ajutor.
Mihai, voluntar: “Cel mai bine este sa ne pregatim noi, sa nu ne bazam pe altii in trusa, trebuie sa avem apa si mancare pt cel putin 3 zile.”
Daca se intampla ca in timpul unui cutremur, spre exemplu, sa fiti in casa, sa aveti temele facute. Adica sa stiti din timp pe unde va puteti misca fara probleme, chiar daca ramaneti pe intuneric.
Mihai, voluntar situatii de urgenta: “Trebuie sa studiem foarte bine planul casei sa stim de unde sa inchidem utilitatile, sa nu explodam sau sa nu ne inundam.”
Tot din timp, trebuie sa aveti un kit, o cutie de prim-ajutor. Apa, conserve, un briceag multi-functional, batoane de cereale si fructe uscate. Sunt esentiale pentru supravietuire. De asemenea, daca luati orice fel de tratament a la longue, nu uiti sa puneti in cutie si cateva folii de medicamente. Sa aveti pasamante sterile, fese, substante dezinfectante si un antibiotic pentru uz cutanat.
In plina era a telefoanelor inteligente, nu e rau sa aveti la indemana radio cu dinam si lanterna pe acelasi principiu de functionare, nu pe baterii. Ajuta si o vesta reflectorizanta.
“Nu e indicat sa solicitam telefoanele mobile dupa dezastru, ca suprasolicam retelele, n-o sa functioneze, degeaba le avem."
Tot in trusa de prim ajutor, oricat de ciudat suna, e bine sa puneti si niste bani cash. In situatii de urgenta e greu de crezut ca vor functiona bancomatele.