Sfatul medicilor pentru cei care au fumat mai mult de 2 ani. Care sunt semnele cancerului de laringe
Ati fumat mai mult de 2 ani? Atunci trebuie sa mergeti regulat la un specialist ORL. Aceasta deoarece este dovedita legatura dintre tigari si cancerul de laringe.
Credeti ca tutunul produce doar cancer pulmonar? Va inselati! Este principala factor care determina cancerul de laringe.
Aceasta in timp ce consumul de alcool afecteaza un alt organ din sfera ORL. Este vorba despre faringe.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Cel mai frecvent, femeile sunt afectate de cancerul de san si de cel de col uterin. In cazul barbatilor, cancerul de prostata domina topul imbolnavirilor. Controalele regulate, in lipsa simptomelor, va pot salva viata in cazul multor afectiuni maligne: "La ambele sexe, cancerul pulmonar detine una din pozitiile funtase din pacate pentru noi", spun specialistii.
Frecvent, se face asocierea intre fumat si cancerul de plamani. Dar tineti cont ca, inainte de a ajunge in plaman, fumul de tigara atinge si alte organe. In 2012, ocupam locul trei in Europa in privinta aparitiei cancerului de laringe. Asadar, mergeti la specialistul ORL la controale regulate, mai ales daca fumati, consumati alcool si lucrati in mediu toxic. Si cazurile de cancer din familie pot indica riscul genetic.
Examinarea se face cu ajutorul unei camere video care patrunde in interiorul nasului. Cu ajutorul acesteia, medicii vizualizeaza faringele si laringele.
Orice disfonie, orice ragusela care depasete o luna de zile trebuie vazuta, examinata de catre medicul ORL cu tehnologia moderna pe care o avem la dispozitie.
Atentie si la un alt semn extrem de important. "Orice sindrom disfagic, jena la inghitit, care dureaza mai mult de 1 luna de zile trebuie investigata de otolaringolog".
In statii incipiente ale cancerului de laringe, specialistii pot apela la chirurgia laser. Se continua cu radioterapie, chimioterapie si imunoterapie nutritionala.