Semnalele care indică o otită. Cât de repede trebuie să vă prezentați la medic
În lipsa unei intervenţii, infecţiile severe la nivelul urechii pot produce leziuni în timpan. O zonă care e greu de recuperat.
Din acest motiv, medicii fac, controlat, o mică leziune în acest organ, astfel încât să dreneze infecţia. Când să vă prezentaţi rapid cu cel mic la specialist?
Dr. Brânduşa Petrutescu, medic primar ORL: „Sistemul imunitar se dezvoltă lent. Pe parcursul vieţii, el este imatur la un nou-nacut şi nu poate să se dezvolte decât venind în contact cu bacterii, virusuri şi determină un răspuns normal care se manifestă prin răceală, febră, lucruri absolut normale care fac parte din educaţia imunologică, deci nu trebuie să ne ferim de infecţii. Cu timpul, pe măsura maturizării sistemului imun, aceste infecţii se reduc, să luăm exemplul otitelor medii care sunt frecvente la copii până la 7-8 ani, datorită imaturităţii urechii care cu timpul apar mai rar. Ele trebuie tratate prompt.”
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Sistemul imunitar uman nu se poate dezvolta fără contractul cu micro-organisme patogene. Aşadar, virozele nu sunt de speriat, ci va ajuta copilul pe termen lung.
Aceasta nu înseamnă că sunt plăcute în momentul în care se produc.
Haideţi acum să vorbim şi de situaţia anatomică particulară din urechea unui copilaş. Trompa lui Eustachio înseamnă un tub de comunicare între nas şi ureche. La adulţi este oblică, la copii este dreaptă. Din acest motiv, în somn, cei mici vor plimba secreţiile din nas spre ureche.
Noaptea apare cel mai uşor otita, ne spun medicii pediatri cu experienţă. Începe cu febră mare. Secreţiile se tot adună în ureche, dar nu pot depăşi volumul acesteia.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: „Volumul este de 1,2, 3 mm cubi şi la un moment dat, timpanul imflamat se sparge și apare otita supurată.”
Otita supurată va sparge până la urmă timpanul în cea mai sensibilă zona a acestuia – exact în dreptul comunicării nas-ureche. Odată perforat aici, se vindecă greu. Şi, la fiecare răceală, tot ce curge prin nas va curge şi prin ureche.
De aceea, dacă ajungeţi rapid la medicul ORL, acesta va perfora timpanul controlat. Ca să dreneze infecţia, care, altfel, poate să migreze spre creier.
Dr. Elena Latcan, medic primar ORL: „Noi facem timpanopatie, adică deschidem timpanul într-o anumită zonă, unde se reface foarte uşor, după care drenam puroiul. Urechea medie comunică şi cu ureche internă şi care e în interiorul craniul şi e risc de meningita. Noi cerem acordul părintelui să îi dechidem timpanul şi a doua zi nu mai are nimic, drenează.”
De aceea, la orice infecţie a urechii ar trebuie să ajungeţi cât mai repede cu cel mic la medic. Şi nu doar să îi trataţi febra.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!