Otita medie seroasa, cea mai frecventa afectiune a urechii. Efectele periculoase pe care le poate avea la copii
Cea mai frecventa afectiune a urechii, legata de prezenta unei alergii, este otita medie seroasa. Boala poate scadea auzul cu mai mult de 20 de decibeli.
Alergologii spun ca in secretiile urechii exista markeri de alergie. Frecvent apar legaturi intre aceasta afectiune si alergenii din aer. La copiii insa exista si o conexiune cu alergii alimentare, declansate de proteinele din lapte, ou si cereale.
Racelile banale si repetate, la copii, produc, invariabil, secretii pline de microbi. Care circula.
Elena Latcan, medic primar ORL: "Cand copilul doarme, acest secretii purulente se aduna in ureche si de multe ori parintii cred ca nu cunosc treaba asta comunicarea nas-ureche. Pe la varsta de 12 ani s-au intalnit copii care nu auzeau cu o ureche."
Nasul, faringele si urechea sunt conectate printr-o structura anatomica numita Trompa lui Eustachio. In mod normal, este tranzitata de aer, nu de fluide. La copilul mic insa, acest canal este scurt, deschis si are o pozitie orizontala, fata de orientarea la un adult. Anatomia predispune la infectii locale.
Elena Latcan, medic primar ORL: "Capacitatea urechii este de 2-3 milimetri cubi, deci foarte usor se umple cu puroi, acolo sunt oscioarele auditive care trimit sunetul nervului auditiv, ele sunt de dimensiunea unui punct si o virgula si sunt din cartilagiu foarte fragil, se distrug daca puroiul sta mai mult acolo"
Astfel, auzul scade. Dispare comunicarea normala dintre nas si urechi si apare asa-numita otita seroasa. Este periculoasa deoarece poate sa sparga timpanul. Dupa varsta de 5-6 ani, otitele repetate pot indica si o alergie. Atopia - predispozitia genetica pentru boli alergice - se intalneste la majoritatea pacientilor cu otita medie seroasa. A fost evidentiata prin prezenta, in secretiile din ureche, a unori markeri.
Frecvent, exista o asociere a otitei medii seroase cu rinita alergica, prin sensibilizare la praf de casa si polenuri. Studiile clinice arata insa conexiunea intre alergiile alimentare declansate de laptele de vaca, oua si glutenul din cereale si otitele seroase repetate. Situatie in care reactiile trebuie controlate si prin regim, nu doar tratate cu medicatie. Altfel, infectiile se vor tine lant.