Cum actioneaza hepatita B. Testele care ne permit sa blocam virusul inainte ca ficatul sa se imbolnaveasca
Testele uzuale care determina functia ficatului prezinta modificari abia cind organul sufera indelungat. Este cazul infectarii cu virusul hepatitic B.
Cind transaminazele sunt marite, virusul are ani de zile de cind afecteaza ficatul. Or blocarea infectiei e posibila, prin medicatie, inainte de a produce daune.
Dr. Maria Culinescu, medic primar boli infectioase: “Este o schema de vaccinare 0-1-6 luni, adica acum, peste o luna, peste 6 luni. Ulterior acesti anticorpi care s-au format teoretic raman toata viata chiar daca ei scad.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Testarea specifica pentru virusurile hepatitice B si C este recomandata anual. Daca testele sunt negative, vaccinati-va pentru hepatita B din proprie initiativa.
Odata prezent in sange, virusul produce modificari in analizele uzuale tardiv. E vorba de testele numite transaminaze, prezente pe orice buletin uzual de analize de singe. Celulele ficatului - odata agresate de virus - se sparg. Asa lasa enzimele pe care le contin sa iasa in singe. Odate intrate in fluxul sanguin apar modificari in aceste analize numite transaminaze. TGO, TGP scrie pe buletinul de analize.
Profesor dr. Adrian Streinu-Cercel, medic primar boli infectioase: “Daca noi descoperim din timp prezenta virusului, avem mijloace sa il blocam ca el sa nu genereze boli cronice de ficat. De aste e importanta testarea si sa nu astepam sa apara analize modificate”.
Odata intrat in organism, intr-o prima faza, virusul hepatitic B sta intr-un asa numit control imun. In aceasta etapa virusul nu e lasat se se multiplice prea mult, acest lucru este oglindit de analiza numite viremie care masoara cite particule virale libere libere gasim pe ml de singe.
La sub 200 de unitati virale, analizele uzuale ale ficatului sunt perfect normale. 2% dintre acesti pacienti se vindeca spontan. In cazul celorlalti se produce o activare virala daca spre exemplu, dintr-o data, imunitate scade.
Activarea virala, fara controlul medicamentelor, lasa cicatrici in interiorul ficatului si, treptat, acestea vor fi mai multe decit celulele normale. Situatia se numeste ciroza, adica un ficat in cea mai mare parte inutil.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, hepatita, virus, teste, ficat, ciroza,
Dată publicare:
27-08-2016 09:35