Relatia corecta intre medici si pacienti. Cat de mult rau fac sfaturi precum "Lasa ca trece"
Incercam sa facem radiografia unei relatii complicate: medic-pacient. Sa privim asteptarile ambelor parti. Nu o data, fiecare a fost dezamagita de comportamentul celeilalte.
"Eu ii apreciez pe medici dar ei nu inteleg ca, in biroul in care ne intalnim, lipsa empatiei poate sa determine un pacient sa nu faca alegerile corecte''. Sunt vorbele actritei Tili Niculae, care se confrunta, de aproape zece ani, cu o boala cronica. Si care, iata, ne indica una dintre modalitatile corecte de abordare a problemei: intelegerea fata de interlocutor.
“Eu nu as mai incepe cu acel cuvint, lupta, pentru ca nu mai e demult o lupta, e o asumare. Am aflat acum 10 ani de zile cind am primit un telefon: m-a sunat mama si mi-a sps ca tata a facut infarct, nu a continuat sa imi spuna ca este si in regula”, spune ea.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
La cinci ani de la acest eveniment, Tili a ramas insarcinata. Tot atunci a aflat ca sufera de o boala cronica – psoriazis. Determina o crestere rapida si exagerata a celulelor pielii, insotita de discomfort accentuat. Asa apare relatia de lunga durata cu medicii. Odata cu ea, si nemultumirile pacientilor cronici.
“Dincolo de bariera aia din birou in care noi ne intilnim, o femeie sau un barbat poate fi foarte usor influentat de tonul de abordare, de ce ii transmiti. Neimplicarea poate sa determine acel pacient in a face alegerile corecte”
Relatia dintre medic si pacient presupune, in primul rand, crearea unui climat de incredere reciproca. Apoi acordul asupra unui parteneriat. Sanatatea e mai presus de orice.
Cat priveste acceptarea din partea pacientilor: nu au nicio importanta sfaturile: "Lasa, o sa fie mai bine!, Lasa ca trece! Priveste viata optimist! "
Abordarea se numeste incapsulare si este modalitatea prin care creierul accepta orice situatie traumatica. Suferinta exista, o respectati - altfel nu e posibil - dar e mai mica decit toata viata pe care o aveti. Iata singurul gind care va da, realmente, o gura de oxigen.
Sursa: Pro TV
Etichete: boala, medic, pacienti, relatie, psoriazis, suferinta, Tili Niculae,
Dată publicare:
21-05-2016 11:01