Reguli alimentare de acum 150 de mii de ani. Cum este "setat" organismul uman sa functioneze
Cine a inventat regulile alimentare? Medicii sau bucatarii? Le-au setat propriile papile gustative? Nici vorba. Mama natura este responsabila pentru modul in care stim sa ne hranim.
Spre exemplu, suntem programati genetic, de mai bine de 150 de mii de ani, sa consumam carne cu salata si sa respingem ideea de friptura cu cartofi. Detalii pe care le cam ignoram, sa recunoastem. Sunt insa reguli alimentare pe care corpul nostru le stie pe dinafara. Va explicam mecanismele chiar acum.
Care este cea mai buna friptura din lume? Raspunsul nu trebuie cautat in restaurante cu stele Michelin sau prin listele cu ingrediente sofisticate. Chef Bogdan Ciubotariu creeaza meniuri pentru invitati pretentiosi. Daca vrea ceva cu adevarat gustos, merge insa, in prima padure.
“Din propria experienta, va pot spune ca frunzele de stejar trag foarte mult din grasimea carnii, ceea ce e un ajutor pentru noi”, spune Chef Bogdan Ciubotariu. “Fruzele proaspete rupte din copac, le spalam, le igenizam, le rupem si le pune ca atare peste carne, carnea fiind incinsa, le lasam 5-6 minute, dupa care se serveste ca atare”, a spus acesta.
Feliile subtiri de carne se prepara cel mai bine pe pietre incalzite la foc. In felul acesta, hrana este nutritiva, perfect digerabila si fara asa numitele hidrocarburi aromatice policiclice. Vorbim despre mai bine de o suta de substante cu potential toxic inalt.
Cine a venit cu acesta regula va veti intreba. Ne intoarcem in timp, pe vremea cand eram vanatori-culegatori. Pe atunci, animalele prinse nu erau prajite, fierte sau varate in cuptoare, ci pregatite pe pietre. Carnea era patrunsa exceptional si-si pastra proprietatile.Varianta moderna consta intr-o piatra incalzita cu ajutorul curentului electric. Se gaseste in orice supermarket.
Mihai este instructor de fitness si, zice el, duce un regim de viata sanatos.
“Proteina am in fiecare zi, am intodeuna lapte, oua in ficare zi, 2-3 oua, mai multa vita, peste, curcan si pui”, spune Mihai.
Ce nu stie el e ca o a doua regula a alimentatiei corecte presupune combinarea carnurilor cu legume sau frunze verzi. Fara paine, cartofi, paste sau orez. Exclus carbohidratii, adica!
Printre recomandarile specialistilor se afla carnea cu salata sau legume, in timp ce pe lista de evitat se afla combinatia dintre care si paine, cartofi, paste sau mamaliga.
Fainoasele determina pancreasul sa descarce rapid insulina. Pe termen lung, zaharul se transforma astfel in grasime.
“Daca noi la aceesi masa ii dam deja corpului si combinatia proteina- lipidica si glucidul, insulina va gasi imediat cantiatea de lipide din carne si o va tranforma in grasime. Din aceasta cauza, trebuie sa avem o sursa neutral”, spune doctoral Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Prea multa anatomie si fiziologie umana! Sa incercam ceva mai simplu, inventat tot de natura. Acum mii de ani, vanam rar si nu aveam frigidere sau congelatoare. Mancam un animal intreg la o masa. Ce simteam? Greata.
Sincron conf dr Ion Daniel
medic primar chirurgie oncologica (csid bara)
“E o suprasolicitare la primire. Pentru prelucrarea grasimii, organismul are nevoie de bila, bila e cea care emsulsioneaza grasimile, le face in portii mici sa fie digerabile si ce nu poate sa fie digerat, e returnat, acesta e mecanismul prin care greata se produce”, explica Ion Daniel, conferentiar doctor, medic primar chirurgie oncologica.
Nu ni s-au mai schimbat genele de 150.000 de ani. Ce faceam atunci, cand simteam greata? Luam prima frunza din copac. O mancam si apoi plecam din nou la drum sa cautam, poate, un fruct acrisor. De aceea, frunzele si miscarea ajuta grasimile sa se metabolizeze corect. De aceea, suntem perfect adaptati la consumul de carne in combinatie cu legume.
Si mai exista o regula care spune asa: cel mult o portie de carne rosie pe saptamana. Ideal ar fi o portie pe luna. Petrus e un bucatar grec, care ne invata ca si pestele se consuma doar cu vegetale pline de apa.
“Cind eram mic, mama ne dadea doar peste din mare cu dovlecei, conopida, brocolli, rosii. Din cand in cand, rar, ne mai gatea cate o bucata de carne de capra”, isi aminteste Petrus.
Ca orice mediteranean, Petrus are o speranta de viata de peste 90 de ani. Mediteraneenii consuma vegetale coapte la soare si nu prin substante chimice. Piine integrala, ulei de masline si carne. Apropo: in dietele lor, carnea exista de doua ori pe luna. Genele noastra sunt perfect adaptate la aceasta ratie. O cantitate mai mare de carne rosie ar insemna exces.
“Oamenii nu vor sa auda astfel de lucruri pentru ca sunt lucruri la care ei tin, sunt lucruri cu care au fost educati, cu care sunt obisnuiti, dar studiile serioase, constatarile noastre clinice, datele practice, ne obliga sa spunem adevarul”, spune medical Ion Daniel.
“Organismul are niste mecanisme prevazute, trebuie sa le urmam pe alea care sunt prevazute”, mai spune medical Daniel.
Cele prevazute au fost, asadar, inventate de mama-natura. Ne place sau nu, suntem inca adaptati la conditia de vanator- culegator. Industia alimentara a fost inventata, in lume, acum 80 de ani. In Romania, a inceput, timid, in 1993.
Cam de atunci, puteti lua de pe un raft tot ce va doriti. Ganditi-va, insa, ca sunt doar 20 de ani. Un interval extrem de scurt pentru genele umane. De adaptare nici nu poate fi vorba!