Psihologi: Depresia dupa nastere este perfect naturala. 70% dintre mame se confrunta cu ea
Pe langa mame, uneori si taticii experimenteaza depresia post-partum, din cauza schimbarilor bruste din viata lor. Cei mai multi dintre parinti se adapteaza treptat, insa altii au nevoie de sprijinul intregii familii.
Psihologii fac diferenta clara intre depresia ca patologie si depresia ca stare a mamei care se vede intr-o situatie cu totul noua.
In cele mai multe cazuri, depresia post partum apare dupa nasterea primului copil, din cauza elementului definit ca "surpriza".
"Multe tinere femei spun: nu m-ati avertizat ca va fi greu, m-am pregatit pentru nastere, dar nu si pentru misiunea dificila de a fi mama. Cu aceasta situatie m-am confruntat si eu, a fost ca un fel de traumatism, ceva absolut nou pentru care nu putem fi mereu pregatite", explica psihologul Regite Prat.
Psihologii definesc depresia de dupa nastere ca pe o trauma, o criza de identitate. Aceasta este de fapt travaliul adaptarii la nevoile bebelusului.
Aceleasi sentimente le pot experimenta si proaspetii tatici. Si acestia traverseaza o criza de identitate pentru a accepta dependenta absoluta a bebelusului fata de parinti. Pe fondul acestor transformari apar de obicei si problemele in cuplu. De aceea psihologii sustin ca ajutorul din partea celorlalti membrii ai familiei e vital.
Incurajarea si ajutorul din partea celorlalti sunt elemente cheie chiar dinaintea nasterii.
In plus, depresia dupa nastere poate fi agravata si de factori externi precum probleme de ordin social sau profesional. Parintii trebuie sa-si acorde asadar timp si intelegere pentru a se adapta noilor conditii.