Protectia solara, un reflex care trebuie activat in perioada vacantelor. Recomandarea dermatologilor
Stim ca e anotimpul vacantelor la mare ori la munte. Stim ca e vremea distractiei. Si tocmai ca sa nu stricam distractia, nu vorbim azi despre interdictii. Ci despe reflexe in privinta expunerii solare.
Un studiu international recent plaseaza Romania destul de sus la numarul cazurilor de cancer de piele. Suntem pe locul 37 in lume, mai precis.
Informatia venita in plina vara nu transmite altceva decat "incercati sa evitati arsurile solare". Spre deosebire de alte agresiuni cauzate de surse de caldura, impactul acestora este pe viata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Stim ca e anotimpul bailor de soare. Stim ca in vacanta e greu sa urmezi reguli impuse de medici. Nu vorbim insa despre reguli, ci despre reflexe.
Dr. Ana Maria Dumitrescu, medic dermatolog: "Asa cum ne spalam pe dinti dimneata si seara si e un reflex, asa trebuie sa avem crema de fotoprotectie la indemana si s-o folosim si vara si iarna, pentru ca e un scut absolut eficient pentru cele mai rele lucuri care se pot intampla pe piele".
In mijlocul zilei, ultravioletele A care distrug pielea, sunt insotite de raze infrarosii, caldura, mai exact. Cele doua tipuri de radiatii isi potenteza efectul. Caldura dilata vasele din interiorul pielii. Marirea in dimensiunea vaselor face din piele un receptor performant.
Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: "Face ca pielea sa absorba mai multe raze, vasodilatatia face ca mucoasele noastre sa fie mai permisibile, fragilizeaza organismul."
Si apare arsura solara. In realitate, cea mai mare trauma pentru piele, chiar daca nu pare infricosatoare. De aceea vi se recomanda sa nu stati in bataia directa a soarelui macar intre orele 11 si 16.
Dar soarele este o agresiune permanenta. Si veti incasa radiatii solare oricum. Si atunci mai vorbim de un reflex. Asa cum va faceti analizele uzuale o data pe an, tot o data pe an mergeti la medicul dermatolog. Chiar daca pielea pare perfecta. Chiar daca nu aveti alunite inchise la culoare.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Pe palme, pe talpi, in zone care au mai putin pigment de la natura sau aluminele care sunt si rosietice, ele traumatizate de soare pot evolua catre melanoamele acromice si nu le bagi in seama si trebuie se evaluate de un ochi care stie sa citeasca."
Melanoame acromice inseamna leziuni periculoase care nu sunt maro sau negre, ci au alte culori. Daca medicul le depisteaza la timp, boala dispare.
Dr. Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Depistat la timp inseamna vindecat prin simpla excizie, vine prea tarziu cand sangeraza, il supara. Poate fi deja prea tarziu."
Prea tarziu, in privinta cancerului de piele numit melanom, inseamna ca disemineaza rapid in tot organismul. De obicei, dupa piele, se localizeaza in sistemul nervos.