Soarele de primavara, periculos pentru piele. Cat de periculoase sunt chiar si cele mai banale arsuri solare
Suntem expusi la lumina solara de cand exista pe pamant. De ce, totusi, abia in ultimii ani ni se repeta cu incapatanare sa ne protejam de soare? Am apelat la medicul dermatologu Luminita Marinescu pentru cateva argumente.
Supravietuim datorita soarelui de milenii bune. In ultimii 30 de ani, auzim insa repetat despre nocivitatea acestuia. Se intampla asa pentru ca stiinta ne permite, in prezent, sa demonstram efectul ultravioletelor asupra pielii umane. Raze invizibile distrug celulele si sunt atat de perfide, incat, daca ne ating, descarca in creier substantele placerii. Nu le puteti face fata.
Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “Lucurile pot sa scape de sub control, expunerea la soare vine cu starea de buna dispozitie, cu secretie de endorfine. E mai putin potrivit sa te protejezi. Din pacate, soarele de primavara e mai agresiv pentru piele. Asociat cu imunitatea noastra care mai permisiva, mai scazuta pentru ca iesim din iarna, pentru ca ne confruntam cu multe episoade virale care consuma din puterea organismului. Actinitele sunt diverse tipuri de imbatriniri ale pielii si cele pe care se genereaza cancerele cutanate.”
In toata aceasta relatie, avem la indemana un capital solar. Ne nastem cu el si se consuma la fiecare expunere. Ii acceleram epuizarea cand luam antibiotice de tipul cicline, dar si alimente cu substante cumarinice. Scortisoara, spre exemplu.. Pe langa ele, alte substante se depun direct in piele si atrag cantitati imense de ultra-violete.
Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “O persoana care lucreaza in gradina, in soarele de primavara si isi atinge mana cu sucuri de fructe, de castraveti de rosii, de lalele, fac ce se chema arsura solara mediata prin sucul acela. O arsura din asta se va vindeca, dar ea ramane in capitalul solar ca o amintire neplacuta si nu se mai poate repara niciodata."
Si, totusi, cele mai rele informatii in privinta soarelui ii privesc pe copii, persoanele predispuse alergiilor - asa-numiti atopici - dar si pe cei cu pielea foarte alba.
Caracteristica acestora este ca straturile superficiale ale pielii, cel hidrolipidic si cel de regenerare, sunt foarte subtiri. Ultravioletele din soare dar si razele infrarosii - caldura mai exact - intra direct in vasele de sange.
Dr Luminita Marinescu, medic primar dermatolog: “Incalzirea exagerata face ca vascularizatia sa creasca riscul de arsura solara, e mult mai mare tocmai din cauza acestei expuneri directe a plexului vascular la ultraviolete.”
O arsura solara nu se vindeca niciodata, decat in suprafata. Este retinuta de piele pentru toata viata, iar riscul de a dezvolta, local, afectiuni mai grave este marit.
Probabil ati suferit cel putin una si nu puteti sa dati timpul inapoi. Puteti, in schimb, sa mergeti la medicul dermatolog, pentru control. O data la sase luni ar fi ideal.