Propolisul, unul dintre cele mai puternice medicamente ale naturii
Amestec de substante de consistenta rasinii, culese de pe cel putin 20 de specii de arbori, propolisul este pentru stup o adevarata bariera de protectie. De altfel, cuvantul propolis vine din greaca si inseamna "partea dinaintea cetatii”.
El a fost denumit asa de catre invatatii greci care, observand cum isi construiesc albinele stupul, au ajuns la concluzia ca aceasta substanta joaca rolul de pavaza impotriva agresorilor externi, propolisul facand din stup o adevarata cetate.
Afectiuni care se previn si se trateaza cu propolis
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un studiu realizat de catre cercetatorii germani a aratat ca la pacientii care iau 50 de picaturi de tinctura de propolis de patru ori pe zi, probabilitatea de a face o infectie cu virusul gripal scade cu pana la 40%. De asemenea, la majoritatea pacientilor tratati astfel cu propolis, timpul de vindecare se reduce la 3-4 zile, fata de 6-7 zile.
Propolisul este un excelent antibiotic, care actioneaza progresiv inhiband dezvoltarea bacteriilor, refacand tesuturile lezate de catre acestea, favorizand eliminarea secretiilor in exces de pe caile respiratorii.
Astfel, este eficient in ameliorarea bolilor respiratorii cu secretii abundente si a bronsitelor. In acelasi timp, tinctura de propolis, in combinatie cu o lingurita de miere, administrata dimineata pe stomacul gol, poate elimina simptomele deranjante ale colitei de fermentatie si de putrefactie.
Substantele antioxidante din compozitia propolisului au efecte exceptionale in tratarea asteniei de primavara. Acestea au efecte tonice nervoase, impiedica degradarea unor vitamine esentiale pentru organism (vitamina C) si echilibreaza nivelul hormonal.
Si sistemul imunitar are de castigat in urma unei cure cu tinctura de propolis. Studii facute in paralel in Japonia, Statele Unite, Rusia au pus in evidenta faptul ca propolisul administrat sistematic mareste productia de celule specializate ale sistemului imunitar, le face mai „agresive”, ceea ce determina o mult mai mare rezistenta la infectiile cu orice tip de germen.
Administrarea zilnica a propolisului poate, de asemenea, sa previna hipertensiunea si tulburarile de ritm cardiac, normalizand in acelasi timp cantitatea de colesterol din sange si avand rol de refacere a elasticitatii vaselor de sange.
Boli de piele vindecate de propolis
Ca tratament extern, propolisul este eficient in distrugerea herpesului cu diferite localizari (tinctura pe locul afectat, de 2-3 ori pe zi), ameliorarea eczemelor (aplicarea de comprese cu tinctura sau unguent de 2-3 ori pe zi), vindecarea arsurilor (tinctura – pentru arsurile grave, si unguent de propolis si tataneasa – pentru arsurile usoare), eliminarea cosurilor, punctelor negre si a furunculelor (sub forma de tinctura aplicata pe zona afectata), imbunatatirea simptomelor de ulcer varicos de gamba (aplicatii de tinctura si unguent de propolis pe zona ulcerata).
Mai multe informatii despre propolis aflati pe www.csid.ro.