In 2015, jumatate dintre copii vor suferi de alergii. Ce trebuie sa stiti daca micutul dumneavostra are aceasta problema
Alergia se mosteneste. Asa ca, daca aveti alergii cu manifestare respiratorie, digestiva sau cutanata, monitorizati-va copiii. Exista cateva reguli de care trebuie sa tineti cont.
Ambii membri ai cuplului au alergii? Atunci exista riscul de 100% ca descendentii sa sufere din cauza acestei probleme. Insa la nastere se poate face testul IgE din sangele cordonului ombilical.
Cea mai frecventa boala cronica aparuta din copilarie – iata cum se descrie alergia. Afectiunea are o componenta genetica dovedita. Daca ambii parinti sunt alergici, trei din patru copii vor suferi de alergii. Daca doar un parinte este alegic, doi copii din patru vor fi alergici.
"Exista posbilitatea chiar de la nastere. Sa se extraga sange din cordonul omblical si sa se dea la analiza. Si daca se gasesc imunoglobulinele peste normal, copilul se va manifesta ca un viitor allergic", a explicat prof. dr. Ioan Bradu-Iamandescu, medic primar alergolog.
Vorbim despre analiza numita IgE total. Insa nu se stie in acel moment ce va determina reactiile alegice. Spre exemplu, cele mai multe alergii apar la praful de casa. Regula generala spune sa nu aglomerati dormitorul copilul cu mobila, covoare, perdele, ghivece cu flori.
"Camera lui trebuie sa fie ceva mai mult mobilata decat chilia unui pusnic. Biobilotecile, daca sunt cu carti, sa aiba geamuri din sticla ca sa nu permita contactul", a recomandat profesorul Bradu-Iamandescu.
Iar in privinta alegiilor la polen, trebuie respectata o regula generala: "Alegicii la polen vor trebuie paziti de expuneri in aer liber in special in cursul diminetii, cand este o concentratie imensa".
Daca micutul are rinita, trebuie supravhegheat medical, pentru ca apare riscul de astm. Daca tuseste la doua - trei saptamani dupa o raceala, mergeti si la un consult alergologic. De asemenea, din primele luni de viata, observati-i cu atentie pielea. Roseata, descuamarea, micile vezicule sunt motive ca sa mergeti la medic.
"Exema atopica este o forma de manifestare a atopiei. Atopia poate sa se manifeste si ca alergie, si ca urticarie, si ca intolentare, si ca astm bronsic", a explicat dr. Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.
Daca aveti un copil cu atopie, predispus alergiilor, trebuie sa stiti urmatorul lucru.
"Sunt socurile emotionale, socurile infectioase, digestive, tot ceea ce strica echilibrul pe care si l-a castigat persoana atopica pot sa declanseze puseul de atopiei", a mai spus dr. Marinescu.
Acesta se manifesta cu decuamari severe, cu mancarimi sau inflamarea pielii. Puseul de atopie trebuie controlat cat mai rapid, la indicatiile medicului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca in 2015, jumatate dintre copii globului vor avea cel putin o forma de alergie.