Preconceptiile pacientilor cu privire la alunite. Cum prevenim cancerul de piele
Cancerul de piele depistat in faza incipienta nu pune in pericol vital pacientul. Odata indepartata leziunea, speranta de viata ramane nealterata.
Pe de alta parte, la cel mai mic dubiu, si acesta trebuie sa fie constient de necesitatea interventiei chirugicale. Pledam din nou pentru intelepciune in astfel de momente. Iar asta inseamna, in primul rand, renuntarea la preconceptii. Precum ca e bine sa lasati in pace astfel de leziuni.
Mare parte dintre pacientii care pasesc intr-un cabinet de dermatolgie au in brate o preconceptie veche: “Sa nu nu umblu la alunite, ca de acolo poate sa plece ceva rau!”.
Medicii stiu ca ideea vine de la povesti despre persoane careu au suferit de melanom, cel mai agresiv cancer al pielii. Si, odata ce au fost operate, lucrurile nu au mers bine. Nu au mers bine pentru ca leziunea canceroasa era extinsa, cu metastaze. Nu pentru ca a fost operata.
La stadiile depasite insa pacientii ajung pentru ca in rutina lor medicala nu exista consult dermatologic de 2 ori pe an.
Pielea e cel mare organ uman si unul dintre cele mai agresate de catre mediul exterior. Stim ca nimeni, cu exceptia dermatologilor, nu va spune sa mergeti la control pur si simplu, fara sa va doara ceva. Chiar daca pielea vi se pare neschimbata. Dar tocmai control bi-anul este singura preventie impotriva cancerelor de piele.
Iar medicului nu ii aratati doar alunitele, ci toate leziunile de pe piele, de orice culoare. De orice consistenta.
Dorina Giurcaneanu, medic primar dermatolog: "Pe palme, pe talpi in zone care au mai putin pigment de la natura sau alunitele care sunt si rosiatice, ele traumatizate, pot evolua catre melanoamele acromice si nu le bagi in seama si trebuie se evaluate de un ochi care stie sa citeasca."
Melanoame acromice inseamna leziuni periculoase, canceroase, care nu sunt maro sau negre, ci au alte culori. Depistate la timp inseamna vindecate.