Ce ar trebui sa mancam zilnic, ca sa nu mai racim niciodata: "E dovedit ca stimuleaza sinteza de anticorpi"
Listam astazi diferentele dintre agricultura conventionala si cea ecologica. Ne intereseaza, in mod special, ce fel de sprijin e prevazut de lege pentru radacina, frunzele si fructul unei plante...
Apoi, ducem discutia la cele cinci fructe si legume recomandate zilnic. Si va spunem ca vegetalele nu contin doar minerale si vitamine, ci contribuie la consolidarea sistemului imunitar.
Azotatul de amoniu si ureea sunt ingrasaminte folosite masiv in agricultura conventionala. Ajung in legume sub forma de nitrati si nitriti.
Subtante chimice sistemice impotriva daunatorilor. Sunt permise in agricultura conventionala. Intra in toata planta. Nu pot fi indepartate prin spalare.
Potasiul peste legume grabeste coacerea cu o luna. Este, la fel, permis in agricultura conventionala...
Valea Macrisului, Ialomita. In fata si in spatele nostru se intind 16 hectare de culturi ecologice. Inginerul Constantin Ionita a produs, pana acum, in modul conventional. A trecut, intre timp, la agricultura ecologica. Poate folosi doar alge pe post de ingrasamant.
Ing. Contantin Ionita: "O vinata mare ingrasata cu azot dupa ce o puneti la copt ramane mai nimic, e foarte multa apa, cea bio ramane foarte multa subsanta uscata."
Azotatii din sol capteaza apa si ingrasa legumele, le umplu, pe linga apa, cu nitrati si nitriti. In tubul digestiv uman, aceste substante initiaza un lant de reactii din care resulta nitrozamine, precursori cancerigeni.
Pe frunze, sunt permise doar substante de contact pentru combatererea daunatorilor, care pot fi eliminate prin spalarea legumelor. In agricultura conventionala sunt permise chimicalele sistemice.
In cele doua saptamani, legumele astfel tratate devin toxice. Cat priveste coacerea, in agricultura ecologica nu e permis potasiul, care o forteaza. Si nici calciul.
La fiecare portie de hrana, puneti jumatate din farfurie legume proaspete, spun medicii. Bine ar fi sa fie controlate anterior, completam noi!
Pe langa vitamine si minerale, legumele aduc la pachet fibre. Acestea nu se digera. Dar bacteriile din tubul digestiv uman le folosesc pe post de combustibil. Din … utilizare, rezulta asa-numitii acizi grasi cu lant scurt.
Prof univ. dr Veronica Lazar, profesor microbiologie: "Ceea ce rezulta din degradarea lor si din abosorbitie trece in organism . Au efect anti-inflamator. E dovedit ca stimuleaza sinteza de anticorpi, imunoglobuline apartind clasei A".
Imunoglobulinele A sunt prezente in principal in mucoasa respiratorie. Au efect de blocare a virusurilor si bacteriilor daunatoare, si de eliminare a acestora.
Asadar, raceala in acest sezon se tine departe, daca zilnic aveti la masa legume proaspete. Sau murate in sare, dar din surse controlate, ca sa nu luati la pachet chimicale - precursori cancerigeni dovediti.