Pozitia in care stam la birou ne afecteaza plamanii. Cum ne ajuta inotul sa avem o respiratie corecta si musculatura definita
Ne dezmortim un pic dupa Paste si dupa atatea mese pline, cu o lectie de inot. Un sport care nu doar ca ajuta la dezvoltarea celor mici, dar ne tine sanatosi-tun pe noi, adultii. Ne reaminteste, practic, sa ne ajutam singuri aparatul respirator.
Controlati-va suflul! Este un pas important pentru sanatatea intregului aparat respirator, spun pneumologii. Tot ei sustin ca sportul nu e sport daca printre obiectivele propuse nu se numara si acest aspect.
Antrenor: "Sufli aerul pe gura si pe nas cand esti in apa, iar cand respiri, scoti capul in lateral si respiri, bagi capul la loc si faci iar trei brate."
In timp ce va aflati sub apa, scoateti aerul constant din plamani. In felul acesta veti reusi sa inotati mult.
Dr. Mircea Purcaru, medic diabet si boli de nutritive: "Petru cei car vin doar pentru agrement, cu capul cat mai mult sub apa reprezinta un consum mai mic de energie si, daca isi conserva mai bine energia, vor face mai multe bazine, deci intr-un final consumul caloric va fi mai mare."
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "E foarte bine ca omul sa alerge, ca omul sa mearga pe bicicleta, la sala, dar toate aceste activitatati fizice facuta in mod obligatoriu cu o coordonare respiratorie. Efectele maxime se obtin cand omul este atent la fiecare miscare pe respiratie si face miscarile pe anumiti timpi ai respiratiei."
Aerul intra prin nas, trece apoi prin faringe, laringe, trahee si bronhii. Aceste organe doar conduc aerul in plamani, il incalzesc si il purifica. La nivelul plamanilor are loc respirația pulmonara, adica schimbul de gaze intre organism si mediu. Fiecare plaman contine 300 de milioane de baloane, numite alveole pulmonare, care fac schimburile de gaze. Plamanii elimina nu doar dioxid de carbon, ci si apa. Daca aveti activitate fizica intensa, eliminati o cana mare cu apa pe ora!
In timpul respiratiei, nu aerul determina miscarile cutiei toracice. Diafragma - o fasie fina de muschi care separa toracele de cavitate abdominala - se contracta si se misca in jos, marind spatiul din cutia toracica. In acelasi timp, intra in actiune muschii inter-costali. Asadar miscarea o fac muschii si nu aerul.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: "Foarte multi oameni care lucreaza la birou, adica fara sa faca nicio activitate si practic uita sa respire, suna foarte ciudat, trebuie sa inveta sa isi coordoneze respiratia, sa respire corect si pe de alta parte sa isi dezvolte musculatura toracica. Sportul pe care il recomanda pneumologii cel mai mult este inotul pentru ca pe de-o parte iti dezvola msuclata in mod egal si pe de alta parte inotul corect te invata sa iti controlezi respiratia."
Contra-balanseaza perfect o zi de munca in fata biroului. Adica cea mai proasta pozitie pentru proprii plamini.
Sursa: Pro TV
Etichete: inot, respiratie, csid, pozitie, pneumolog, musculatura,
Dată publicare:
07-05-2016 12:31