Greutatea ideala pe care trebuie sa o aiba mielul pe care il mancati de Paste. Recomandarile medicilor pentru Sarbatori
De duminica, pe masa celor mai multi dintre noi se va afla excelenta carne de miel. Si nu ne referim la gusturi, ci la calitatea proteinelor provenind de la un animal extrem de tanar.
Totusi, gustati cu prudenta din produsele traditionale de Paste. Mai ales daca aveti colesterolul crescut, trigliceridele mari sau acidul uric peste limita. Si nu uitati sa faceti miscare.
Va place friptura de miel sau de ied? Indiferent de raspuns, ideal ar fi sa consumati carnea provenita de la animale cu o greutate mai mare de 10 kilograme. Contine cantitati importante de proteine foarte puternice.
Laura Ene, medic specialist diabet si nutritie: "Se pot transforma in acid uric si pot determina crestea acestuia in corp determinin guta sau litiaza renala."
Sa intelegem procesul. Substantele provenite de la animale foarte tinere se descompun, in interiorul organismului, in acid uric. In cantitate normala, acesta protejeaza vasele de sange. Rinichilor le revine misiunea de a mentine concentratia la nivelul corespunzator. Daca acestia nu se afla in stare perfecta de functionare sau daca ingerati cantitati uriase din carne veti acumula acidul uric. Riscati sa va imbolnaviti de guta.
Prudente cu portiile de friptura de miel, ied, vitel sau purcelus de lapte trebuie sa fie si persoanele care au colesterolul crescut, trigliceridele mari sau acid uric peste limita. Modificarea valorilor, pe fondul unui consum sustinut de proteine, poate semnaliza prezenta diabetului.
In privinta copiilor, la care sistemele metabolice nu sunt complet maturizate, carnea de miel este recomandata cu o singura mentiune:
Laura Ene, medic specialist diabet si nutritie: "Putem sa le dam orice fel de carne cu conditia sa fie bine facuta, sa fie moale si sa fie in cantitate moderata."
Delicatesele de Paste se mananca moderat si combinate cu salate mari. Nu le asociati cu orez, paine sau mamaliga. Glucidele si proteinele unui animal tanar nu se pot digera impreuna. In plus, nu prajiti carnea in ulei.
Ion Daniel, sef sectie chirurgie: "Prajeala in sine este un proces care genereaza astfel de de substante cancerigene
17:233:45 o lingura de ulei este echivalentul a 150 de kilocalorii, deci 2 linguri de ulei inseamna 300 de kilocalorii. Ca sa consumi aceste calorii, trebuie sa mergi pe jos cam 5 kilometri."
Vinul, berea sau taria nu vor favoriza digestia. Alcoolul este un solvent care distruge enzimele de aceasta natura, iar procesul are de suferit. Orice bautura alcoolica se consuma corect doar intre mese.