Pericolul expunerii bruste la soare. Motivul pentru care alunitele NU apar in zonele expuse cel mai des razelor
"Testeza-ti alunitele!" - asa suna sfatul benefic al oricarui dermatolog. Si mai important este sa va uitati cu atentie pe suprafata pielii, ca sa remarcati schimbarile.
Statistic, leziunile grave apar, fara sa fie neaparat asociate cu alunite, pe suprafata tegumentelor de pe torace, in cazul barbatilor. Iar la femei, in zona gambelor.
Catalin Popescu, medic primar dermatolog: "Principala ingrijorare a oamenilor, justificata de altfel, e legat de melanom, cancerul de piele cel mai de temut. Desi exista o legatura dovedita intre expunerea excesiva la soare si melanom, iata ca fata, dosul maiinlor, urechile, zonele cele mai expuse la soare, nu sunt zone in care apare melanomul."
Explicatia sta in propria putere de adaptare la mediu. Aceste zone sunt expuse tot timpul anului si au timp sa se coloreze. Pigmentul pe care il numim popular "bronz" este, de fapt, melanina. Produsa la comanda creierului, cu rol de protectie eficienta impotriva razelor. Asta daca organismul primeste ragazul necesar pentru a-l sintetiza.
Oana Spanu, medic dermatolog: "Pielea noastra nu are o capacite mare de a sintetiza melanina, de se bronza, suntem mai expusi riscului ca ultravioletele sa degradeze and celula si sa devoltam tumori de piele."
Atitudinea "am doar o saptamana de concediu, o s-o petrec sub cerul liber, sa ma bronzez" este extrem de periculoasa. Indeosebi daca in timpul anului lucrati preponderent intr-un mediu inchis. Pielea nelasata sa se blindeze singura cu pigment este identica cu cea a unui bebelus uitat in bataia razelor fierbinti. Urmeaza, invariabil, arsura solara.
Catalin Popescu, medic primar dermatolog: "Fireste ca riscul e melanom e legat nu de orice fel da asura, ci de arsuri notabile de gradul 2, cu basiici si fireste ca riscul are legatura si cu suprafata cutanata arsa. Una e sa faci vezicule pe nas si alta e sa fi adormit pe plaja."
O singura arsura solara va trimite, cel putin o data pe an, la dermatolog, pentru tot restul vietii. Arsura solara prezinta riscuri deosebit de mari in prima parte a copilariei. Pana in jurul varstei de zece ani, adica. De aceea, toate cremele de protectie contin recomandarea de a nu-i lasa pe cei mici la soare intre 11 si 17, chit ca sunt blindati cu un strat de chimicale.
In cazul adultilor, uitati-va cu atentie pe toata suprafata pielii, dupa leziuni noi. Odata depistate, trebuie sa le aratati dermatologului, indiferent de culoarea lor. Statistic, cel mai multe cancere apar pe gambe, in cazul femeilor. Si pe suprafata toracelui, la barbati.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, sanatate, ce se intampla doctore, alunite,
Dată publicare:
16-08-2015 11:21