Pericolul din spatele valorilor mari ale calciului în sânge
V-aţi făcut analizele şi aţi descoperit valori mari ale calciului în sânge?
Această situaţie poate duce la formarea calculilor renali, adică pietrele la rinichi. În același timp creşte tensiunea, dar scad bătăile inimii.
În acest caz, verificaţi-vă şi glandele paratiroide. Dacă funcţionează incorect, scot calciul din oase şi îl depun în locuri unde devine periculos.
Ne naştem cu opt grame de calciu per kilogram corp şi ajungem la adolescenţă cu nu mai puţin de 19. Acest element intra în structura osoasă, musculară, contribuie la coagularea sângelui şi la fucționarea normală a enzimelor din organism.
Trăim la nivel enzimativ, aşadar, vorbim despre o substanţă vitală. La vârste mici frecvent se diagnostichează valori sub limita normală.
Medicul pediatru poate să le corecteze. Haideţi însă să ne uităm la o problemă a copilăriei – zahărul. Vorbim despe o substanţă care scoate calciul din organimsul uman.
Prof. dr. chim. Ion Ion, Facultatea Chimie Aplicată: "Și orgsnimul uman încearcă să metabolizele zaharoza, să o rupă. La aceste reacţii de metabolizare participă şi calciul.
Persoanele care au probleme cu conținutul de calciu în fluidele biologice e bine a nu comsuma zahăr, mai degraba miere. Îţi consuma propriul calciu dacă comsumăm prea mult zahăr."
Dar prea puţin calciu în sânge rareori semnifică o boală.
Prea mult calciu dozat în sânge e un semn de alarmă. În primul rând, o valoare mare a calciului necesită o nouă analiză. Dacă, repetat, apar valori mari, atenţia medicului se îndreaptă spre glandele para-tiroide.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Glandele paratiroide sunt 4, situate în spatele tiroidei şi au rol fundametal în reglarea metabolismului calciului. Când acest glande se măresc, calciul ionic creşte."
În acelaşi timp, creşte calciul urinar. Şi aşa apar calculi renali, adică pietre la rinichi.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "Când se secretă prea mult începe să scadă calciul din oase, stimulează secreţia în rinichi , stimulează vitamina D care absoarbe mai mult calciu din intestin."
Efectele sunt în lanţ. Creşte tensiunea arterială, dar scad bătăile inimii. Apare constipaţia, iar în diferite ţesuturi din organism de formează depozite de calciu.
După diagnosticul bolii glandelor parat-tiroide, începe planul de tramtament pe care trebuie să-l urmaţi întocmai. În fiecare an, nu rataţi analizele uzuale de sânge indiferent de vârsta pe care o aveţi. Vă dau date vitale despre cum funcţionaţi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!